Vallási sokszínűség az USAFban

Veteran
A Huffingtonpost tegnap egy egész cikket szentelt a USA seregében lévő vallási sokszínűségnek. Bár tetszetős, különösen a linkekkel együtt érdekes olvasmány, valahogy össze is lett csapva.

A számok viszont érdekesek. 1,5 millió aktív katona szolgál az USA seregében. Ebben pedig hihetetlen számú vallást gyakorló katona lett összesűrítve.

A linkek alatti érdekességek is részben a számokat érinti. A hindu hölgynél például megtalálni a Kongresszus és a Szenátus összetételét vallási szempontból. Nem meglepő, hogy a protestánsok 50% felett képviselik magukat, de hogy a katolikusok a másodikként 30%-on vannak sokaknak újdonság lehet. Ezen túlmenően a zsidóknak van még számottevő képviselője, szenátora. Nem csoda hát, hogy az USA haderejének katolikus tábori lelkészi szolgálata egyrészt panaszkodik, hogy nem veszik figyelembe az USA nagy létszámú katolikusságát, mely a hadseregben is jelen van, másrészt nincs elég utánpótlásuk sem papból, akit beállíthatnának szolgálni katonalelkészként.

Egészen más jellegű, de érdekes cikkek vannak a többi link alatt is. Például a zsidónál egy cikk arról számol be, hogy misszióban próbált zsidó hagyományok szerint lakósátrat építeni a tábori rabbi, amit nem jó szemmel nézett a katonai rendőrség, mivel nem tudták mit csinál egy katona a tábor területén.

The MP was getting increasingly confused and impatient.  Finally Engineer Congregant jumped in and summarized things with “Look, he’s the Jewish chaplain.”  “Oh, ok,” the MP said, and continued on his way. 😀
(magyarul miután megtudták, hogy “csak” a tábori rabbi az, legyintettek, hogy már értik és mentek tovább járőrútjukon…)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.