A BLOGR√ďL


Szem√©lyes hangv√©telŇĪ,
szakmai tartalm√ļ
blog
a v√©delem √©s biztons√°gpolitika vall√°si vet√ľlet√©rŇĎl.

A blogról néhány szó:

Az E√∂tv√∂s J√≥zsef Kutat√≥centrum Vall√°s √©s T√°rsadalom Kutat√≥int√©zet kutat√≥jak√©nt, v√©delmi doktori tanulm√°nyokat folytatva, amit kor√°bbi egyetemi v√©gzetts√©geimre alapoztam (teol√≥gia, klinikai lelkigondoz√°s, k√°nonjog), “vall√°s √©s biztons√°g” tartalmakat jelentetek meg ezen az oldalon. Kor√°bban l√°ttam bloggereket, akik hasonl√≥ m√≥don gyŇĪjt√∂ttek √∂ssze inform√°ci√≥kat, ami l√°tsz√≥lag sz√°mukra is seg√≠ts√©g volt, √©s m√°soknak is az lett. √ćgy j√∂tt sz√°momra is az √∂tlet, hogy mi√©rt ne rendezzem √∂ssze ŇĎket egy blogon √©s osszam meg ezeket a nagyvil√°ggal, m√°sokkal is, akiknek szint√©n seg√≠ts√©g lehet. √ćgy indult el ez a blog, ami egy online szakmai f√≥rum is, de ha nincs is nagy k√∂z√∂ns√©ge, akkor is alkalmas arra, hogy inform√°ci√≥kat rendezzen √©s megmaradjon a j√∂vŇĎre, ha k√©sŇĎbb valaki √©ppen ilyen tartalmat keres.¬†

13 √©v alatt m√°r sok minden √∂sszegyŇĪlt √©s van, ami elavultt√° v√°lt. Ugyanakkor van n√©h√°ny olyan posztom, ami nagyon korai elemz√©st ny√ļjtott egy-egy jelens√©grŇĎl, sŇĎt volt olyan konfliktusr√≥l val√≥ besz√°mol√≥ √©s elemz√©s (fŇĎleg Mianmar kapcs√°n), ami itt a blogon jelent meg elŇĎsz√∂r, ugyanis a forr√°s a helysz√≠nrŇĎl √©rkezett. A n√©zŇĎpont miatt pedig vannak olyan elemz√©sek, amelyeket m√©g nem dolgozott fel a szakirodalom.

A blog elŇĎdj√©t (egy m√°sikat) 2009 elŇĎtt kezdtem √≠rni, de a t√©ma f√≥kusz√°nak √©rdek√©ben 2009-ben regisztr√°ltam a wordpress-re √©s elind√≠tottam a munder.wordpress.com-ot. T√≠z √©v alatt itt is finomodott, de mivel nem olyan nagyot kellett v√°ltani tartalomban, ez√©rt megmaradt a blog URL c√≠me (√©s a blog teljes tartalma), csak az alc√≠m√©ben igyekeztem pontos√≠tani a c√©lokat. 2019-ben angol nyelven is ind√≠tottam egyet, ez azonban nyilv√°nosan, mindenki sz√°m√°ra m√©g nem el√©rhetŇĎ.

Szakmai alatt azt √©rtem, hogy l√©tezik a teol√≥gia, vall√°studom√°ny, nemzetbiztons√°g, biztons√°gtudom√°ny, nemzetk√∂zi tanulm√°nyok, hadtudom√°ny, szociol√≥gia, pszichol√≥gia √©s t√∂rt√©nelem hat√°rter√ľlet√©n egy j√≥l k√∂r√ľlhat√°rolhat√≥ ter√ľlet, melynek nincs √∂n√°ll√≥ neve, de ha elnevezni kellene, akkor a “vall√°s √©s biztons√°g” kifejez√©s illene r√° legink√°bb.

Ennek a jelenleg anonim ter√ľletnek a felt√°r√°s√°t elŇĎseg√≠tv√©n amolyan √ļtt√∂rŇĎk√©nt (magyar nyelvŇĪ blogk√©nt t√≠z √©vig egyed√ľl, de most is a legr√©gebbik√©nt) seg√≠tem ennek a tudom√°nyter√ľletnek a kifejlŇĎd√©s√©t. Hobbib√≥l √≠rom, saj√°t √©s m√°sok gondolatait √∂sszegzem benne.

Ez egy tudom√°nyos kutat√°sokat √©s publik√°ci√≥kat k√≠s√©rŇĎ, megelŇĎzŇĎ, kieg√©sz√≠tŇĎ oldal. A tudom√°nyoss√°g krit√©rium√°nak megfelelŇĎen objekt√≠v, nem valamely int√©zm√©nynek, k√∂z√∂ss√©gnek az √°ll√°spontj√°t k√∂zl√∂m. Ny√≠lt forr√°sb√≥l dolgozom, fŇĎleg sajt√≥inform√°ci√≥k √©s m√°r publik√°lt tudom√°nyos √≠r√°sok √°ltal (elektronikus √©s nyomtatott), ha m√°shonnan sz√°rmazik inform√°ci√≥ (pl. sz√≥beli besz√°mol√≥ √°ltal), ez esetben fokozottan figyelek az inform√°ci√≥ hiteless√©g√©re √©s arra, hogy csak olyan jelenjen meg, ami nem s√©rt t√∂rv√©nyt, de ak√°r becs√ľletet sem. Ha olyan inform√°ci√≥ jutna birtokomba, aminek nyilv√°noss√°gra hozatala b√°rkire, b√°rmire vesz√©lyes lehet, term√©szetesen nem teszem ki. A blog hat√°rozottan mag√°nv√©lem√©nyt k√©pvisel. Az inform√°ci√≥k hiteless√©g√©√©rt felelŇĎss√©get nem v√°llalok (b√°r igyekszem a tŇĎlem telhetŇĎ legt√∂bbet megtenni, hogy hiteles legyen, ami ide felker√ľl.) Minden – nyilv√°noss√°gra m√©g nem hozott – inform√°ci√≥, ami egy harmadik szem√©lytŇĎl √©rkezik, csak az ŇĎ beleegyez√©se alapj√°n ker√ľl ki a blogra. Amennyiben (m√©gis) valaki a fentiekkel ellent√©tes tartalmat √©s form√°t tapasztal mielŇĎbb √©rtes√≠tsen a honlapon tal√°lhat√≥ el√©rhetŇĎs√©gen, hogy orvosolni tudjam a helyzetet.¬†¬†

Markovics Milán Mór
https://orcid.org/0000-0002-6577-8513

N√©h√°ny kulcskifejez√©s, ami a blog √≠r√°sa √≥ta felmer√ľlt, √©s tiszt√°zni kellene:

…dzsih√°d: a dzsih√°d sz√≥ szerint Isten √ļtj√°n val√≥ k√ľzdelmet jelent. A “nyugati” gondolkod√°sban is l√©tezik, ott szent h√°bor√ļk√©nt emlegetik. A dzsih√°d nem a kereszt√©nyek ellen sz√≥l√≠t, hanem az igaz egy Istenhez eljut√°sra (magyarul √≠gy hangzik: az igaz k√ľzdelem√©rt, igaz harc√©rt, a j√≥ √©s igaz c√©l√©rt). Egyes muszlim k√∂z√∂ss√©gek a Kor√°n √©rtelmez√©s√ľk alapj√°n megk√ľl√∂nb√∂ztetik a kis dzsih√°dot, mely a vall√°s terjeszt√©s√©√©rt v√≠vott harc, h√°bor√ļ, a nagy dzsih√°dt√≥l, mely a lelki harc az√©rt, hogy valaki j√≥ muszlim legyen.
a mund√©r becs√ľlete: h√°bor√ļt megj√°rt emberek mes√©lik: van, amikor m√°r csak egy marad: a becs√ľleted! Valaki ezt sem tudta megŇĎrizni a h√°bor√ļban. A mund√©r becs√ľlete val√≥ban tart√°s, valami belsŇĎ erŇĎ, vagy a katonai vil√°g hipokratizmusa, a h√°tt√©rben zajl√≥ vissz√°ss√°gok leple lenne?
a hit harca: Kereszteslovagok. Az a k√©p √©l r√≥luk, hogy kegyetlen, elvakult harcosok voltak valakinek vagy valaminek a befoly√°sa alatt. Pedig a lovagi er√©nyek a tiszta c√©lokr√≥l, a j√≥ √ľgyben val√≥ kitart√°sr√≥l √©s az igaz c√©lok√©rt val√≥ √∂nfel√°ldoz√°sr√≥l sz√≥lt; legal√°bbis elvileg. Az igazi harcot ŇĎk sem fegyverrel v√≠vt√°k. Harcosok voltak, √©s persze emberek. A t√°vol-keleti busido hasonl√≠that√≥ hozz√°.
a terrorista szabads√°gharcos katona: valakinek terrorista, ugyanaz m√°snak szabads√°gharcos. Mi√©rt hŇĎs az √°rul√≥, √©s mi√©rt √°rul√≥ a hŇĎs? Mi√©rt √≠t√©lj√ľk el a h√°bor√ļt, ha dicsŇĎ√≠tj√ľk a katon√°t? (L.F.) A h√°bor√ļ a politika, a kult√ļra folytat√°sa (C. von Clausewitz) vagy sem (J. Keegan)? A terrorizmus defin√≠ci√≥ja neh√©z, de itt egy: “A¬†terrorizmus¬†a hadvisel√©s szab√°lyainak mellŇĎz√©s√©vel t√∂bbnyire civilek ellen alkalmazott erŇĎszak, vagy az azzal val√≥ fenyeget√©snek olyan strat√©gi√°ja, melynek c√©lja a f√©lelem illetve zavar kelt√©se r√©v√©n, meghat√°rozott c√©lok kik√©nyszer√≠t√©se.”
Hadtudom√°ny: A nemzetk√∂zi √©s nemzeti biztons√°got fenyegetŇĎ kih√≠v√°sok √©s vesz√©lyek ellen alkalmazott katonai erŇĎk √©s eszk√∂z√∂k siker√©t meghat√°roz√≥ elm√©leti t√©telek √©s¬† tapasztalatok √∂sszefoglal√≥ ismeretrendszere. MHTT 2007.
Vall√°s: A biol√≥gia igaz√°b√≥l m√°ig ad√≥s az √©let pontos defin√≠ci√≥j√°val. A vall√°sok pedig m√©g csak nem is egys√©gesek mint a biol√≥gia. Nincs igaz√°n j√≥ meghat√°roz√°s r√°. A vall√°s az ember √©s az √©let √©rtelm√©t, ok√°t √©s c√©lj√°t keresŇĎ, azt transzcendens transzcendens/metafizikai/a priori val√≥s√°ggal √∂sszef√ľgg√©sbe hoz√≥ rendszer, melynek az elŇĎbbibŇĎl levezetett saj√°t tan√≠t√°sa (doktr√≠n√°ja) van, azt egy√©nileg √©s/vagy csoportosan kifejezni k√©pes. A vall√°sos hit pedig az elŇĎzŇĎ rendszerben val√≥ v√©lt bizonyoss√°g.
H√°bor√ļ: “A h√°bor√ļ teh√°t erŇĎszak alkalmaz√°sa, hogy ellenfel√ľnket saj√°t akaratunk teljes√≠t√©s√©re k√©nyszer√≠ts√ľk.” (Clausewitz)

Blogjelv√©nyrŇĎl:
A blog jelv√©nye egy galamb (a b√©ke egyik szimb√≥luma), a csŇĎr√©ben viszi a harcot jelk√©pezŇĎ nyilat. A piros h√°tt√©r az erŇĎt, a v√©rt (mint √©letet),¬† a feh√©r t√©glatest benne pedig a blogot szimboliz√°lja.
A blog neve mund√©r ENSO. R√©szben az ENSZ √°thall√°s miatt, de csak a nemzetk√∂zi tanulm√°nyok vonatkoz√°s√°ban, nem a szervezet miatt. A mund√©r (a francia felszerel sz√≥b√≥l) eredŇĎ katonai egyenruh√°ra utal. A vall√°si jelleg (b√°r felekezettŇĎl f√ľggetlen√ľl) a magyar √°t√≠r√°sban enszo, ami az ÁĄ° √ľress√©get jelzi, ami a jap√°n hagyom√°nyban egy k√∂r napi maximum egyszeri gyors mozdulattal val√≥ rajzol√°s√°t jelentette. Nem Jap√°n vagy a Zen miatt, hanem a jelk√©p jelent√©sei ok√°n, amelyek: nem szimmetrikuss√°g, szab√°lytalans√°g, egyszerŇĪs√©g, alapvetŇĎ erŇĎk, sz√≠nlel√©s n√©lk√ľlis√©g, term√©szetess√©g, sz√©ps√©g, szabads√°g, elŇĎ√≠t√©let-mentess√©g, nyugalom amolyan ir√°nymutat√≥ is a blog √≠r√°s√°hoz √©s a tudom√°ny mŇĪvel√©s√©hez (√©s az √©lethez).

SZAB√ĀLYOK: Szigor√ļan tartom magam az al√°bbiakhoz, a kommenteket illetŇĎen is:
‚ÄĘ 1. P√°rtpolitikailag semleges.
[Arra t√∂rekszem, hogy politikailag f√ľggetlen √©s semleges blog legyen. (a sz√≥ √°ltal√°nos √©rtelm√©ben viszont nem, m√°r csak az√©rt sem, hiszen en√©lk√ľl tagadn√°m a t√°rsadalmat) teh√°t √ļm. p√°rtpolitiz√°lni nem fogok, de a politika, mint t√°rsadalmi √©let√ľnk szervez√©s√©nek alapja helyet kap.]
‚ÄĘ 2. a demokratikus jog√°llam alkotm√°nyos alapelveit tagad√≥ vagy ilyen jellegŇĪ tev√©kenys√©get kifejtŇĎ szervezettel, mozgalommal, csoporttal √©s megjegyz√©sekkel nem v√°llalok k√∂z√∂ss√©get, hozz√°sz√≥l√°saikat t√∂rl√∂m (a hivatkoz√°sokat is), amelyek tudtomon k√≠v√ľl a blogon maradnak, azokt√≥l elhat√°rol√≥dok!
‚ÄĘ 3. A bejegyz√©sek kapcs√°n (amennyiben az kapcsolatban van a t√©m√°val) nyitott vagyok az √©rtelmes, kultur√°lt vit√°ra.

1 thought on “A BLOGR√ďL

 1. Tisztelt SzerkesztŇĎ !
  Az√©rt keresem meg √∂nt, hogy bemutassam a http://felsofokon.hu/ c√≠mŇĪ weboldalt, √©s amennyiben siker√ľlt felkelteni a √©rdeklŇĎd√©s√©t, tisztelettel megk√©rjem √∂nt blogoljon a mi oldalunkon. A c√©g c√©lja az volt az oldal l√©trehoz√°sakor, hogy egy a Wikipedi√°hoz hasonl√≥ internetes tud√°st√°rat hozzon l√©tre, azzal a k√ľl√∂nbs√©ggel, hogy itt olyanok √≠rn√°k a sz√≥cikkeket, akik √©rtenek is hozz√°. Teh√°t arr√≥l van sz√≥, hogy egy olyan oldal l√©trehoz√°sa a c√©l, ahol a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szakter√ľleteken blogol√≥, alkot√≥ vagy csup√°n √©rdeklŇĎdŇĎ emberek megoszthatj√°k egym√°ssal a tud√°sukat vagy felfedez√©seiket blogbejegyz√©sek form√°j√°ban. Ehhez a http://felsofokon.hu/ vezetŇĎi egy folyamatosan bŇĎv√ľlŇĎ, fejlŇĎdŇĎ oldalt aj√°nlanak fel. K√©pzelj√©k el √ļgy, mintha az eddig k√ľl√∂n k√ľl√∂n, vagy kisebb egys√©gekben mŇĪk√∂dŇĎ k√∂z√∂ss√©geket, egy nagy √©s “sz√©pen” kidolgozott tetŇĎ al√° lehetne √∂sszefogni.
  Nekem, mint a had√°szat szakter√ľlet szerkesztŇĎj√©nek, ez lenne a c√©ljom, hogy egy szakmai k√∂z√∂ss√©g l√©trej√∂jj√∂n, ahol az odal√°togat√≥ a t√©m√°val kapcsolatos bejegyz√©sek k√∂z√∂tt nyugodtan szemezgethet, vagy √©ppen c√©lir√°nyosan keresve biztosan tal√°l kedv√©re val√≥t. (√Čn j√≥magam is “szakm√°z√≥” vagyok, hiszen a Nemzetv√©delmi Egyetem v√©gzŇĎs hallgat√≥ja vagyok, √©s t√©nyleg sz√≠vesen ismern√©k meg sok, a szakma ir√°nt √©rdeklŇĎdŇĎ embert.)
  Term√©szetesen, mivel nincsen ingyen eb√©d, ez√©rt mi azon t√ļl, hogy lehetŇĎv√© tenn√©nk sz√°mukra, hogy saj√°t hirdetŇĎt hozzon (az √©sszerŇĪs√©g keretein bel√ľl; nem akarunk rekl√°mblogokat) az √°ltalunk a bejegyz√©seiben elhelyezett rekl√°mok ut√°n j√°r√≥ bev√©telt is megosztan√°nk √∂nnel. Term√©szetesen a n√°lunk l√©trehozott √ļj blog nem jelenti azt, hogy a m√°r eddig megl√©vŇĎ blogjai, oldalai megsz√ľntet√©s√©t elv√°rn√°nk.
  Cser√©be pedig annyit k√©r√ľnk, hogy blogoljanak tov√°bbra is, az √≠rand√≥ cikkeit, honlapj√°ra kirakand√≥ friss√≠t√©seket a mi oldalunkra is t√∂ltse fel.
  V√©gezet√ľl m√©g egy adal√©k, hogy l√°thass√°k, milyen szinten vagyunk. A Had√°szat √©s rend√©szet szakter√ľlet a negyedik helyen jelenik meg a Google-ban a had√°szat sz√≥ra, pedig m√©g m√°sf√©l h√≥napos sincsen √©s messze nem rendelkez√ľnk olyan szak√©rtelemmel, mint √∂n.
  Rem√©lem siker√ľlt felkeltenem az √©rdeklŇĎd√©s√©tt. ( ha csak olvas√≥ja is lesz az oldalnak √©n annak is rendk√≠v√ľl √∂r√ľln√©k)
  V√°rom v√°lasz√°t.
  Kov√°cs Bence
  http://felsofokon.hu/, Had√°szat szak√°g szerkesztŇĎje

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.