A haj ereje

https://i0.wp.com/static.comicvine.com/uploads/original/0/9541/1165692-samson.gifMár a haj szó jelentése is érdekes. Miért így nevezték őseink? Szkíta nyelvel foglalkozók honlapján azt olvasni, hogy a jelentése ‘rész’, vagyis valaminek a része (a fejé, az agyé)?
Az agyé – kérdezhetnénk meghökkenve.

Az agy és a haj között ott van a koponya, akkor az is része idegrendszerünknek? Nem így gondoljuk. Ám egy cikk szerint nem véletlenül volt az indiánoknak, vagy éppen a különleges erőknek hosszú hajuk. Ebben rejlettek speciális képességeik. Az elképzelés őrültségnek és konspirációs teóriának tűnik, de adjunk egy esélyt a gondolatjátéknak.

A haj és a hit sok szempontból kapcsolatban van egymással. Gondoljunk Sámsonra, akiről az Ószövetségben olvashatunk.  Rendkívüli testi erejű ember volt a bírák korából, aki ellenségei legveszedelmesebbje közé tartozott képességei miatt. Sámson egy filiszteus nő csábításának engedve elárulta erejének titkát, így tudták legyőzni. A titok a hosszú hajában volt.

https://i0.wp.com/static.giantbomb.com/uploads/original/2/23298/1803227-special_forces_soldier1.jpgA zsidók között élő nazarénusok (vagy nazirusok, [ nazir|נְזִיר ]) Istennek szentelt életű emberek voltak (egy időre, vagy életre) a 4Mózes 6:1-21 szerint. Ők – többek között – nem vágták le hajukat a fogadalom idejére.

Szintén zsidó szokás, hogy a harmadik életévüket betöltött fiúknak vágják csak le a hajukat, addig hagyják nőni. (Utalván a 5Mózes 20:19-ra, a fiatal fát sem metszik addig.)

Persze lehetne írni itt a hinduk hajáról, vagy éppen az indiánokéról, de inkább egy lélektani dologra emlékeztetnék: sok gyerek panaszkodik, sőt felkiállt, hogy neki fáj a haja, amikor vágják!

Nagyon fáj a hajvágás!Ősi hiedelem van a tudatunk alatt. Tényleg van valami köze a hosszú hajnak az emberi képességeinkhez? Van valami kapcsolat az idegrendszer és a haj között? Tényleg jobb katona lenne a hosszú hajú, vajon szándékosan nyíratják le?
Nos, mivel nem konspirációs blogról van szó, nyilván mondhatjuk, hogy nem erről van szó. A hajról pusztán mint szépségeszközről beszélni viszont tényleg túlzó leegyszerűsítés. Talán a cikk után még gondolkodunk rajta.

3 thoughts on “A haj ereje

  1. Köszönöm a biblikus példát!
    Valójában a harcművészetet és küzdősportokat művelők, űzők tudják, hogy hasznosabb, ha levágják a hajukat. Az afgán spec katonák leginkább a helyi elvárások miatt növesztették hajukat, és főleg szakállukat (ilyesmiről írtam már egy korábbi bejegyzésben. https://munder.wordpress.com/2010/12/13/szakll-bajusz-hess-a-seregbol/) Sőt érdekes hagyományai vannak más vallások szempontjából is a bajusznak például: https://munder.wordpress.com/2010/07/06/katonai-szolglatot-megtagadk-amisok/
    Végülis én nem is varázslatos dolgokat látok bele, hanem egy érdekes területet, mellyel mint “kozmetikummal” sokat foglalkoznak, pedig lélektanilag is nagyon érdekes.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.