Koszovó nagy mecsetje

Ahogy nemr√©giben a szerb p√°tri√°rka l√°togat√°sa nem kapott nagy sajt√≥visszhangot, √ļgy a leg√ļjabb (√©s jelenleg a legnagyobb) mecset felavat√°sa sem Koszov√≥ban.

Az “√ļj” (val√≥j√°ban m√°r √©vek √≥ta √©p√ľlŇĎ) mecset Shuajb Arnauti Shuaib al Arnautr√≥l Sz√≠ri√°ban sz√ľletett, de alb√°n sz√°rmaz√°s√ļ szunnita (ortodox ir√°nyvonal√ļ) had√≠szkutat√≥ volt. Az √ļj kiss√© t√ļlz√°s, mert az √©p√ľlet m√°r j√≥ ideje √°ll, csak sz√°mos okb√≥l (legut√≥bb a pand√©mia miatt) elh√ļz√≥dott az √°tad√°sa. Igaz, az √°tad√°s √©ppen a koszov√≥i legszigor√ļbb k√©thetes megszor√≠t√°s alatt zajlott.

A mecset am√ļgy katari p√©nzbŇĎl √©p√ľlt fel. A koszov√≥i iszl√°m (az Alb√°ni√°b√≥l ide ir√°nyul√≥ sz√ļfi hat√°sokt√≥l is nagy m√©rt√©kben befoly√°solt) nem fundamentalista (nem a sz√≥ sz√©lsŇĎs√©ges √©rtelm√©ben, hanem a vall√°sgyakorl√°s tekintet√©ben), sŇĎt nagy m√©rt√©kben fellazult, esetenk√©nt szinkretista jelleget is √∂lt. Katar (humanit√°rius tev√©kenys√©g c√≠m√©n) a tiszta szunnita ir√°nyt szeretn√© erŇĎs√≠teni befektet√©seivel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.