Van Afrikánk! – és van szerződésünk.

Ma megint (két) valami, amit csak ebben a blogban olvashattok, csak türelmesen végig kell olvasni 😉

Egy aktuális esemény hívja fel a figyelmünket újra arra, hogy van egy olyan kontinens, amit Afrikának hívunk. Sokan a katonák és civilek közül is viccelnek azzal, hogy Afganisztán után jön Afrika. Valójában sok magyar katonának sem ismeretlen ez a földrész, hiszen Nyugat-Szaharától kezdve Ugandán át ki tudja még merre felé járnak fegyveres honfitársaink.

Az aktuális esemény elsősorban egyházi jellegű, hiszen Egyenlítői-Guinea megkötötte az egyház (Szentszék) és az állam kapcsolatát szabályozó egyezményt. Ilyen szerződés hazánk és a Szentszék között is van, ez ami többek között rendezte 1994-ben a lehetőséget, hogy katolikus félről is szolgálhassanak tábori lelkészek hazánkban egyházilag szervezett keretben. A wikipedia szerint: ezen afrikai ország portugál gyarmat volt, majd spanyol lett egy megállapodás értelmében, amely a spanyoloknak adta ezt az országot bizonyos amerikai területekért cserébe. A Szentszéknek amúgy 1981 karácsony óta van diplomácia kapcsoalata az országgal. (és újra felhívom a figyelmet arra, hogy nem a Vatikánnal, erről írtam már korábban.) Az egyezményt Piero Pioppo apostoli nuncius és az ország külügyminisztere írta alá Agapito Mba Mokuy. (a képen egyébként a nuncius mellett Lengyel Ervin áll, aki attasé a kameruni Apostoli Nunciatúrán 2011-től, majd ugyanott nunciaturai titkár 2012-től! – adatok innen.)

Többféle sajtó számol be az eseményről, az egyik egy “helyi“, ami hozza (Teodoro) Obiang Nguema Mbasogo államfő szavait:

Since Equatorial Guinea was colonized by the Spanish and they brought the Catholic religion, not as an imposition, but by the acceptance of the people.

Szerinte tehát a katolikus vallást a spanyolok vitték az országukba, de nem rájuk erőltetve, hanem a nép maga fogadta be. Ugyanakkor a cikk szerint az ország 99%-a katolikus, a wikipedia adatai szerint ez 84%. Akárhogy is, mindenképpen dominánsnak mondható.

Ninety-five percent of the Equatorial Guinean population are Catholic Christians,…

A beszámolók szerint a fent említett Szentszékkel történt egyezmény rendezni fogja a börtönben és a kórházban történő lelkigondozást. Furcsa volt, hogy a hadseregét nem, hiszen az ilyen szerződések ezt is magukba foglalják.

Hadseregük – ha lehet hinni a neten lévő adatoknak – létszáma alacsony, számszerileg nagyjából egy gyenge dandárt tenne ki. Persze az ország is pici, így a kórházak és a börtönök sem kiemelten nagy számú embert foglalkoztathatnak. Hogy egy kis reklámot is kreáljak a katolikus egyház új témájának a következő évre a Hit Éve nemzetközi honlapján is csak ennyit olvasni.

Lássátok milyen értékes blogról van szó, egy információ mely csak itt szerepel nálam egyedül: “a szerződésben szerepel a katonák lelkigondozása!” – a forrás hiteles!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.