A VILÁG LEGIDŐSEBB HADSEREGE

svájci gárda címer

Ma svájci gárda (Kr.u. 1506-) alatt mindenki a pápát védelmező tarkaruhás katonákra gondol. Az 1500-as évek körül azonban a szegény, de hű és elszánt svájci fiatalok nagyon jó zsoldosoknak számítottak, így több svájci gárda is létezett, nemcsak az egyház védelmezői.

Mára azonban valóban csak ők maradtak. Részletesen nem írnék róluk, hiszen sokan írnak róla a neten valaki jobban, valaki pontatlanul. Épp ez utóbbi okból egy rövid bemutatást tennék és persze tábori lelkészi vonatkozásról is írnék.

Röviden és tömören: a sokaknak bohócegyenruhásoknak tűnő fiatal férfiak valójában képzett katonák, akik nemcsak karddal, hanem lőfegyverrel is rendelkeznek. Másfelől nem csak díszruhájukban dolgoznak, hanem öltönyben, nyakkendőben is.

Hogy még világosabb legyen, közelítsük meg a témát kicsit messzebbről.

A katolikus egyház feje a pápa, központja pedig az Olaszország és Róma szívében található Vatikán állam.

A Vatikán tehát egy ország, a sokszor hallott Szentszék pedig tulajdonképpen egy intézmény. Ez utóbbi leginkább az ENSZ-hez hasonlítható diplomáciai értelemben, így egyfajta ország-intézményként lehetne felfogni. Ezen okból – hacsak nem a Vatikán államnak van ügye – a katolikus (Egyetemes Egyház) érdekek képviselője a Szentszék. A különbségtétel tehát nem lényegtelen.

A katonai-rendőri jelenlét is érthetőbbé válik az előző gondolatok után. Más szervezet felelős az állam védelméért és más a Szentszékért. Az állam alárendeltéségben van a Vatikánvárosi Csendőrség (VCs). Mint minden csendőrség ez is katonai jellegű rendőralakulat, jóllehet 1970-től VI. Pál pápa reformja (amikor több katonai testületből csak a Svájci Gárda maradt) után inkább civil rendőri formában működik. Tagjai az olasz rendvédelmi testületből kerülnek ki.

A VCs feladata a közrend fenntartása, a személy- és vagyonvédelem, továbbá az igazságügyi és a közlekedésrendészeti szolgálat, vagyistöbbségében velük lehet találkozni a hétköznapokban. Egyenruhájuk az olasz rendőrségéhez és csendőrségéhez hasonlít.


A Svájci Gárda (SG) lenne az ún. egyházi hadsereg, de ez még jelképnek is túlzás, inkább csak történelmileg van benne igazság. Ők ma valójában a pápa testőrei, illetve őrzik azokat az épületeket, amelyek vele, illetve a katolikus adminisztrációval szoros kapcsolatban vannak.

A SG hivatalos vezényleti nyelve a német, sokuk német anyanyelvűként is érkezik a hármas nyelvű Svájcból. A leírásokban részletesen megtalálhatók a feltételek: katolikus, bűntetlen, legalább 174 cm magas 19 és 30 év közötti svájci állampolgár (nem kell annak születni), aki a svájci katonai alapkiképzésnek eleget tett, alkalmas (egészségügyileg, pszichésen és fizikailag) legalább érettségivel rendelkezik (nem igaz, hogy minden beosztáshoz főiskola is kell) és nőtlen. A nőtlenség szigorú feltétel, de hasonlóan a görög katolikus papokhoz itt is a belépés számít. A szolgálata alatt már (engedéllyel) megnősülhet.

Az SG hivatalos létszáma 110-130 fő körüli, kb. ugyanennyien vannak a csendőrök is. A szám azt a 150-et közelíti meg, ahányan voltak az elsők 1506-ban. Tábornokuk nincs, egy ezredes van, az SG vezetője, egy helyettes, aki alezredes. Szintén alezredes a SG tábori lelkésze.

Első vezetőjük (1506-1517) Kaspar von Silenen volt.

Fontos megemlíteni az első világháború alatt szolgált Jules Repondot (pk: 1910-1921), ugyanis a mai tarka egyenruha nem több száz éves, hanem éppen hogy csak száz. Éppen a világháború alatt tervezte ezt a parancsnok Rafaello és a korabli zászlók és családi címerek, reneszánsz művészet inspirációival.

Nünlist Robert (pk: 1957-1972), akinek parancsnoklása alatt kellett biztosítani a II. Vatikáni Zsinatot.

Alois Estermann, akinek nevéhez fűződik a Svájci Gárda legnagyobb “botránya”. Feleségével együtt holtan találták parancsnokká választását követő pár órán belül. Cédric Tornay gárdista altiszt bizonyult a gyilkosnak. A hivatalos verzió szerint a kinevezés miatti féltékenységből ölt. A leírások szerint nem volt nyitott nyomozás, így titok maradt az ügy nagy része. Estermann 1977-től volt gárdista az 1988-as haláláig. (kép: jobbra Estermann és felesége, balra Tornay).

Daniel Anrig, a jelenlegi parancsnok (2008 óta) nevéhez egy korábbi rendőrségi akció fűződik, melyet emberi jogi szervezetek kritizálnak.

A gárda jelenlegi tábori lelkésze Alain de Raemy, aki nem is olyan régen járt hazánkban a gárdistákkal és parancsnokukkal együtt. (angol | magyar). A magyar tábori lelkészi szolgálatról nem írnak sehol, talán nem is voltak jelen?

A tábori lelkész, ahogy a szervezeti ábrájuk (állománytáblájuk) mutatja a parancsnok mellérendelt személy. Ugyanakkor ezen az oldalon olvasható a lelkész feladata is: a spirituális életért felel, misét tart naponta, kulturális és spirituális programokat szervez, a két vezetővel együtt részt vesz az újoncok felvételében és igazgatja a könyvtárt.  A leírás szerint ő felel a gárda szuvenírboltjáért is. (gondolom nem ő az eladó?)

A Vatikán az SG-ről:
http://www.vatican.va/roman_curia/swiss_guard/swissguard/

Az SG hivatalos oldala(i):
http://www.swissguard.va
http://www.schweizergarde.ch/

Egy könyv a Vatikánról, melynek egy fejezete a SG-ról szól:

(SG-ről az 537. oldaltól olvashatunk. 563-at beírva érjük el! – írjuk be a fenti kis mezőbe [az of 594 elé].)

és ha valaki SG-s kütyüt szeretne vásárolni:
http://engl.schweizergarde.eu/Default.aspx

4 thoughts on “A VILÁG LEGIDŐSEBB HADSEREGE

  1. Visszajelzés: Van Afrikánk! – és van szerződésünk. « blog H O N V É D | egy seregnyi lélek

  2. Visszajelzés: Katona búcsúja a pápától « blog H O N V É D | egy seregnyi lélek

  3. Visszajelzés: Új tábori lelkésze van a Svájci Gárdának | blog H O N V É D | egy seregnyi lélek

  4. Visszajelzés: A Svájci Gárda új kapitánya | blog H O N V É D | egy seregnyi lélek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.