Hejce

Vannak olyan trag√©di√°k, melyekrŇĎl kev√©sb√© van tudom√°sunk. Pedig Hejc√©n – magyar f√∂ld√∂n – szlov√°k katon√°k vesztett√©k √©let√ľket egy olyan misszi√≥b√≥l hazafel√© j√∂vet, √©s egy olyan g√©ppel, amelyek a magyar viszonyoknak is megfelel. Persze ebbŇĎl a szempontb√≥l nem is sz√°m√≠t a nemzetis√©g, √°llampolg√°rs√°g.

Janu√°r 19-e eme esem√©nye teh√°t keveseknek jut esz√©be, de akik tudj√°k mirŇĎl van sz√≥, kegyelettel gondoln√°k r√°. A blog t√©m√°j√°ba k√ľl√∂n√∂sen az al√°bbi inform√°ci√≥ v√°g:

“‚Äď a protest√°nsok mellett az ortodoxok is tagjai ‚Äď vezet√Ķje √©let√©ben el√Ķsz√∂r ment volna misszi√≥ban szolg√°l√≥ katon√°kat l√°togatni, majd ezzel a g√©ppel j√∂tt volna vissza. Indul√°s el√Ķtt n√©h√°ny nappal azonban valaki a vezet√Ķi szintek egyik√©n √ļgy d√∂nt√∂tt, majd megy ink√°bb a katolikus helyn√∂k, Jozef Stank alezredes. ” a forr√°st is √©rdemes v√©gigolvasni >>

Michal ҆tang, (Eritrea?)

Az Evang√©likus √Člettel ellent√©tben Michal ҆tangnak h√≠vt√°k a helyn√∂k√∂t. (Jozef Stang politikus, m√°sik szem√©ly!) (forr√°s: http://sk.wikipedia.org/wiki/Leteck%C3%A9_ne%C5%A1%C5%A5astie_slovensk%C3%A9ho_An-24)
N√©h√°ny inform√°ci√≥ m√©g a szlov√°k lelk√©szs√©g honlapj√°n el√©rhetŇĎ, itt a google-ford√≠tott oldal.

Az egyetlen t√ļl√©lŇĎ Martin FarkaŇ° (magyar nevŇĪ, magyarul nem tud√≥, legal√°bbis √≠gy eml√©kszem a korabeli nyilatkozata alapj√°n) volt, aki √©pp a wc-ben tart√≥zkodott. Ami mondjuk mindig √©rdekes is volt sz√°momra, hiszen Hejce f√∂l√∂tt m√°r a landol√°s f√°zis√°ban kellett legyen a g√©p…

V√©g√ľl, de nem utols√≥ sorban egy korabeli cikk, √©s egy aktu√°lis megeml√©kez√©s az esem√©nyrŇĎl.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.