Vannak olyan tragédiák, melyekről kevésbé van tudomásunk. Pedig Hejcén – magyar földön – szlovák katonák vesztették életüket egy olyan misszióból hazafelé jövet, és egy olyan géppel, amelyek a magyar viszonyoknak is megfelel. Persze ebből a szempontból nem is számít a nemzetiség, állampolgárság.

Január 19-e eme eseménye tehát keveseknek jut eszébe, de akik tudják miről van szó, kegyelettel gondolnák rá. A blog témájába különösen az alábbi információ vág:

“– a protestánsok mellett az ortodoxok is tagjai – vezetõje életében elõször ment volna misszióban szolgáló katonákat látogatni, majd ezzel a géppel jött volna vissza. Indulás elõtt néhány nappal azonban valaki a vezetõi szintek egyikén úgy döntött, majd megy inkább a katolikus helynök, Jozef Stank alezredes. ” a forrást is érdemes végigolvasni >>

Michal Štang, (Eritrea?)

Az Evangélikus Élettel ellentétben Michal Štangnak hívták a helynököt. (Jozef Stang politikus, másik személy!) (forrás: http://sk.wikipedia.org/wiki/Leteck%C3%A9_ne%C5%A1%C5%A5astie_slovensk%C3%A9ho_An-24)
Néhány információ még a szlovák lelkészség honlapján elérhető, itt a google-fordított oldal.

Az egyetlen túlélő Martin Farkaš (magyar nevű, magyarul nem tudó, legalábbis így emlékszem a korabeli nyilatkozata alapján) volt, aki épp a wc-ben tartózkodott. Ami mondjuk mindig érdekes is volt számomra, hiszen Hejce fölött már a landolás fázisában kellett legyen a gép…

Végül, de nem utolsó sorban egy korabeli cikk, és egy aktuális megemlékezés az eseményről.

Reklámok