Katonai szerzetrend

Tudjuk, hogy a k√∂z√©pkorban sz√°mos lovagrend sok hasonl√≥s√°got mutatott a szerzetrendekkel, sŇĎt nem ritk√°n egy-egy szerzetes tagja is volt ezeknek. A jezsuit√°k, kapucinusok ebben p√©ld√°ul √©len j√°rtak.

√Črdekes gondolat azonban, hogy a modern kori szervezett form√°ban mŇĪk√∂dŇĎ, egyh√°zi strukt√ļr√°ba tagoz√≥d√≥ katonai lelkip√°sztorkod√°sra mi√©rt nem √©p√ľlt r√° egyetlen rend vagy lelkis√©g sem. Ugyanis ha azt n√©zz√ľk a beteg√°pol√°sra (pl. kamilli√°nusok), a fiatalok nevel√©s√©re (pl. szal√©ziak), de m√©g a b√∂rt√∂n√∂kben raboskod√≥khoz (pl. trinit√°riusok) is lehet rendeket k√∂tni. Tal√°n a lovagrendek lettek volna ezek, vagy saj√°tos, form√°lisan sok ellentmond√°st tartalmaz√≥ jellege miatt nem t√∂rt√©nt ez meg a t√∂bbi szerzetrendhez hasonl√≥an.

A dolog az√©rt is elgondolkodtat√≥, hiszen k√∂nnyebb egy isteni h√≠v√°ssal igazolni egy ter√ľletet, vagyis ha van ilyen, akkor azt mondani, hogy ez nem puszt√°n emberi akarat. Ugyanakkor hasznos is lehetne, hiszen a t√°bori lelk√©szet saj√°tos ter√ľlet√©rŇĎl sz√°mos √≠r√°sban azt olvasni, hogy egy√©ni hozz√°√°ll√°st, speci√°lis felk√©sz√ľlts√©get k√≠v√°n. E m√∂g√∂tt azonban a vil√°g legt√∂bb pontj√°n nem erre k√©pzettek √°llnak, hanem olyan lelk√©szek √©s papok, akik ideiglenesen v√°lnak e feladat v√©grehajt√≥i k√∂z√©. Ha meg erre k√©pzik ŇĎket erre k√©pes√≠tett szemin√°riumban (lsd. pl. Spanyolorsz√°g), √©s esetleg nem is csak ideiglenes, hanem nyugalmaz√°sig tart√≥ m√≥don szolg√°lnak, ott felmer√ľl az elkaton√°sod√°s vesz√©lye.

Persze egy szerzetrendet nem tal√°lhatunk csak √ļgy ki, √°m id√©n, a megszentelt √©let √©v√©ben k√ľl√∂n√∂sen gy√ľm√∂lcs√∂zŇĎ lenne, ha valakiben egy ilyen gondolat megfoganna √©s pr√≥ba al√° vetn√©.

Ennek kapcsán meg is osztanám a szerzetesek éve honlapot is.
http://szerzetesek.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.