Haka és inkulturáció

A haka egy új-zélandi tradicionális tánc, melynek főleg harci változatát ismeri a világ. Ha valaki hallott róla az vagy helyi vagy szereti a rögbit, vagy egyszerűen találkozott új-zélandi emberrel. A wikipedia írása szerint a hakát mindenféle esemény kapcsán eltáncolják, legyen kulturális vagy sport esemény. A híres Gangnam Style szám és tánc is részben a hakából merít.

Az inkulturáció kérdése egy videó kapcsán merült fel bennem. A felvételen egy keresztény (katolikus?) gyászszertartást látni, amely közben az egyenruhás katonák megállítják a halotti menetet (papostól, mindenestől) és eljárják a hakát. Kétségtelen lenyűgőző, a vége pedig megható, de legalábbis nagyon kifejező.

Az inkulturációról nem írnék részletesen, van egy jó recenzió, melyet még Fila Béla prof. írt egy ilyen témájú könyvhöz. Az abban leírtak bőven elegendők ahhoz, hogy elgondolkodjunk: Szent Pál alkalmazkodása, Xavéri vagy még inkább Matteo Ricci munkássága mennyiben járható út manapság, hol húzódnak a határok?

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .