Krízis Intervenciós Team K.I.T.

Egy érdekes, a blog témájával szorosan összefüggő csoportról és alkalmazásról írnék most néhány sort.
Évekkel ezelőtt a tűzoltóság (katasztrófavédelem) honlapján lehetett látni egy három betűs rövidítést: KIT.

Így – véletlenül? – találtam rá a számomra Ausztriában jól ismert lehetőségre, miszerint a lélektan különböző területeiről származó emberek a tűzoltósággal (valahol a mentőkkel, rendőrökkel) együttműködve a balesetek helyszíneire vonulnak ki, segítve a test és anyag mentésén túl a lelkieket is.
Mit jelent ez?
Könnyű elképzelni, hogy egy baleset helyszínén mekkora a felfordulás. Nem ritka, hogy akadnak emberek, akik sokkos állapotban, traumatizáltan, vagy akár csak “megfagyva” állnak az általuk feldolgozhatatlan előtt. A kiérkező szakemberek nem ritkán elfoglaltak a rájuk bízott mentéssel (műszaki, élet, forgalom stb.) Könnyű belátni tehát, hogy milyen hasznos lenne, ha egy képzett ember oda tudna lépni akár egy sérülthöz, akár egy egészségeshez, aki pszichésen blokkolt állapotban van és kiszámíthatatlan. Lehetne számos példát erre hozni: segíteni egy gyermeknek, aki a szüleit keresi, egy mozogni nem tudó sérültnek, akihez még nem jutott segítő és azt sem tudja mi történik körülötte… és így tovább.
Ezek a segítők önkéntesek. Mint minden önkéntes munkának ennek is megvannak az előnyei és hátrányai is. Mindemellett munkájuk nagyon nehezen értékelhető.
A harctéren történő hasonló krízisintervenciót meg egyáltalán nem kell bemutatni, számos film témája ez. Nem ritkán a tábori lelkészek a “kötözőhelyeken” és a harcmezőn éppen ezt a feladatot látták el.
A napokban újra felmerült valahol a nevük, ezért úgy döntöttem utána nézek.
Érdekes, hiszen szinte semmit sem találni.
Egy évekkel ezelőtti power point bemutatót találtam a témáról, amit Szabó ezredes készített, és vélhetően ő volt az, aki propagálta ezt a rendszert. Ezen kívül is van néhány link a témához, de se saját honlap, se a katasztrófa-tűzoltóság honlapjain nincs semmi.

Tovább kutattam… Az első emailem a katasztrófavédelem egy megfelelő emberének ment (nevet nem szeretnék írni): bármilyen hihetetlen, de gyorsan jött válasz. (ami hazánkban nem divat.) Ám még megdöbbentőbb volt, amit írt: “a nevezett szervezetről még nem is hallottam.”

Mivel a neten is találni még nyomát ezen ügynek, így gondoltam megér még egy emailt, ezúttal egy másik, szintén a témában legalább ismerős, neten is könnyen fellelhető hivatalos email címre küldtem kérdésemet, ám ezúttal és azóta sem kaptam választ. (ez egy hete volt.)

Egy ismerős tűzoltó ráadásul azt mondta nekem, hogy hallott erről, de kár ennyi energiát belefektetnem.
Nos igaza lehet, nem vagyok sem oknyomozó, sem a blog nem erről szól, úgyhogy ezt azokra bízom, akikre tartozik.

A témát érdeklődőknek viszont ajánlom a német és az osztrák példát >>

[UI. január 24.: Úgy látszik mégis lelni valamit a témáról, igaz ez sem visz sokkal tovább. Ugyanakkor annyit megtudtam az ismerősömtől, hogy ez a KINCS valójában januártól kezd csak éledezni és egy kaptam egy levelet is, ami ezen túl azt is leírja, hogy a közeljövőben kezdik meg a toborzást, március tájékán meg a kiképzést. Kicsit homályos, hogy a vélhetően továbbra is önkéntes alapon szerveződő közösség hogyan marad meg a felbomló KIT-ből. Hiszen, ha pl. a meglévő rendvédelmi, polgárivédelmi, honvédelmi stb. szervek adják majd ki az embereket, akkor ez már nem önkéntes a szónak abban az értelmében, ahogy az önkéntességet kezelik a mai jóléti országok. Ha lesz valami új a témáról, megírom.]

3 thoughts on “Krízis Intervenciós Team K.I.T.

 1. Köszöntelek!
  Találkoztam magam is a szervezettel kb.3 éve kitöltöttem egy jelentkezési lapot és eljutattam hozzàjuk.
  Egy kedves hölgy írta, hogy értesítenek mikor indul képzés.
  Vártam.
  Kb. rá fél évre ismét írtam egy elektr.levelet, melyre a válasz az volt: “képzés nem indul.Átszervezés történt, nincs rá pénz”

  Üdv.J.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.