A múltkor egy társaságban szóba jöttek a tábori lelkészek. Újra feltűnt, hogy sokan nem tudnak mit kezdeni ezzel a fogalommal. Van, aki azt hitte valami táboroztatással foglalkozó papról van szó, volt, aki sejtette, hogy a katonasággal kapcsolatos, de ami érdekes, sokuknak még tippje sem volt, hogy mit jelenthet. Ráadásul a valóságnak vajmi köze van Svejkhez, vagy a klasszikus háborúkban harcoló, vagy katonák között a sérültek ápolásában részt vállaló papokhoz és lelkészekhez. Mégis (vagy éppen ezért?) fontosnak tartom, hogy történelmileg és nemcsak magyar vonatkozásban lehessen megismerni ezt a szolgálatot.

Találtam egy érdekes összeállítást, ahol 8 hősies katonalelkészről írnak. Innen elérhető a 10 hősies katonaorvos is kronologikus sorrendben napjainkig. Mindkettő érdekes olvasmány.
(Az egyik lelkészhez találtam két érdekes dolgot. Az iskolát, amit róla neveztek el, és az egyenruháját. A másikhoz pedig egy részletes honlapot.)

Emellett belinkelek egy letölhető (online nem nézhető) videót, ami nagyban hasonlít a youtoubon fellelhető katonás érzelgős videókhoz, de aki azoktól nem viszolyog, érdemes letölteni.

Reklámok