Rendőrlelkészek

Magyarországon ismeretlen, hogy a BM (rendőrök, tűzoltók, BV) kötelékében szervezett és intézményes spirituális támogatás is legyen (egyedi szerződéses viszonyok előfordulnak). Ennek itthoni magyarázata főleg az, hogy míg a katonáknál előfordul, hogy nem juthat egy megfelelő vallásgyakorlási lehetőséghez, mert pl. külszolgálata van, laktanyai szolgálata, addig a rendőröknél ilyen nem, vagy alig fordulhat elő.

Ha az előző érvelés erős lenne, akkor ez lenne elterjedve máshol is, de elég ha körbenézünk a tágabban vett határainkon túl, és azt látjuk, hogy éppen fordított a helyzet. Legújabban már a csehek is – nemzetközi szerződésben rögzítve a Szentszékkel – papokat küldenek a rendőrség állománya közé.

Bár nekem nem kutatási területem, néhány cikket találni a témában. A legfrissebbek Szabó Csaba és doktorandusza Író Sándor tollából valók.

Szabó Csaba 2014-ben a PhD-ját is ebből a témából írta. Tavaly (2019) pedig könyvet is írt: A magyarországi katolikus rendőrségi lelkipásztori szolgálat modellje címmel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.