Területi Tartalékos ….

Országszerte – vélhetően miután összejött a létszám – alakulnak az ún. ÖTT alakul. Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálat, az önkéntes tartalékos szolgálat új formája.
 • Azért új, mert már működik néhány éve az ÖVT (Önkéntes Védelmi Tartalékos), ami egyszerűen a katonai objektumokat őrző-védőket váltó rendszer elnevezése, és az ÖMT (Önkéntes Műveleti Tartalékos), akik pedig részben a már korábban korai nyugdíjba vonult katonák később azonban megadóztatott nyugdíjuk miatt visszatértek rendszere, ami később kibővült néhány fiatal a katonai rendszer után érdeklődő, ám civil munkája mellett vállalt katonai szolgálattal.
 • Az ÖVT tiszta sor tehát, őrök a kapukban. Az ÖMT viszont a nyugállományba vonultaknak teher (és nyilván az akítoknak is, akik visszafoglalkoztatják őket), a benne lévő fiatalok pedig kevesen vannak és igazából a civil munkahely nem engedi őket el szívesen, a honvédségi alakulat meg nehezen tud velük mit kezdeni.
 • Bizonyos értelemben tehát az ÖMT kifutó rendszernek tűnik, az ÖTT viszont egy új koncepció. Az előző ÖMT rendszer továbbfejlesztéseként jelent meg a honvédelem és a társadalom kapcsolatának erősítése céljából. A területvédelmi alapokra épülő tartalékos rendszerben az ország valamennyi járásában és fővárosi kerületében megalakítanak területi elven szervezett tartalékos századokat, melyek szükség esetén helyben állnak rendelkezésre honvédelmi feladatok végrehajtására, rendvédelmi, katasztrófavédelmi feladatok támogatására. Ezek a századok zászlóaljakba tömörülnek, amelynek vezetője általában egy aktív szerződéses vagy hivatásos katona(fő)tiszt.
 • Az ÖMT-hez hasonlóan nem vegzálják sokat őket sem kiképzéssel, sem később. Így jobban meg tudnak maradni a civil munkahelyükön (vagy épp az egyetemen). Valamilyen formában a  (megyei) Védelmi Bizottságok alá vannak besorolva, de személyügyileg, kiképzésben a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) szolgálati alárendeltségébe került.
 • Egy ÖTT-s évente bruttó 138 ezer forintot kap, de ha tényleges szolgálatba kell lépjen, akkor egy a beosztásának megfelelő bérezést kap, ami a legalsó közkatonai kb. havi nettó 110 ezer Ft + járandóságokat jelenti, de mondjuk egy őrnagy már havi 300 ezer Ft + járandósággal számolhat. (Nyelvvizsgák, érettségi jelentősen megdobja.)
 • Takács Tamás alezredes, tábori lelkész megáldja a MH 6. SIPOS GYULA TERÜLETVÉDELMI EZRED zászlaját
 • Vélemény, hozzászólás?

  Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

  WordPress.com Logo

  Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Twitter kép

  Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Facebook kép

  Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Kapcsolódás: %s

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.