Iszlám Állam, most könyvbemutatóval

Az Iszlám Állam kérdése egyszerre politikai, gazdasági, kulturális és vallási. Talán még ennél is több. Nagyon nehéz átfogóan, a napi események tükrében naprakész információkkal és elemzésekkel szolgálni vele kapcsolatban. Egy könyv pedig éppen itt bukhat nagyot: lehetetlen frissen tartani, azt az állapotot tükrözi, amikor megírták. Amiért mégis ajánlani lehet egy könyvet, hogy egy helyen, (jó esetben) tudományos alapossággal megírt műről van szó, ellentétben mondjuk a neten elérhető cikkekkel, rövid elemzésekkel.

Jelenleg három könyvet tudok ajánlani, amelyek magyar nyelven is elérhetők:

 •  Loretta Napoleoni: Az iszlamista főnix – Az Iszlám Állam születése és a Közel-Kelet újrafelosztása, HVG Kiadói Rt., 2015
  (Az Al-Kaida szakértő(nő)je sajátosan látja az Iszlám Államot. Szerinte ami mögötte van nem terrorizmus, hanem államszervezői akarat, ráadásul másképp mint a közelmúltban bármikor. A háttérben egy tanult, motivált vezetőt és egy kalifátust visszaállítani akaró szándékot lát. A terrorizmust pedig csak eszköznek látja ehhez, ahogy más célú, de ugyanúgy eszköznek a proxy háborúkat is.)
 • Hermann Rainer: Az Iszlám Állam A világi állam kudarca az arab világban, Akadémiai Kiadó, 2015
  (Amennyire lehet átfogó képet ad az Iszlám Állam előzményeiről és magáról a szervezettel kapcsolatos eseményekről. Kissé száraz, de egyelőre a legátfogóbb magyar nyelven megjelent mű a témáról.)
 • Weiss, Michael – Hassan, HassanIszlám Állam, HVG Kiadó Rt., 2015
  Kifejezetten olvasmányos, és bár részletesnek is nevezhető, inkább az olvashatóságon van a hangsúly. Napoleoni könyvéhez tudnám hasonlítani azzal, hogy az ő könyve talán kevésbé átfogó, talán…
 • Besenyő János – Prantner Zoltán – Speidl Bianka – Vogel Dávid: Az Iszlám Állam – Terrorizmus 2.0 Történet, ideológia, propaganda, Kossuth Kiadó, 2016.
  (Jelen bejegyzésem oka ez a könyv. Még nem jelent meg. A könyvbemutató nyitott, de jelentkezni kell rá!) A könyvről későbbi bejegyzésben írok!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.