1 √©ves lett Isziszke

Ki gondoln√°, hogy tort√°val √ľnnepelnek egy fiatal √°llamot. A dolog pikant√©ri√°ja persze egy jelenleg zajl√≥ elvi h√°bor√ļskod√°s az US√Ā-ban. Most azonban nem arr√≥l, hanem val√≥ban az ISIS (pontosabban az √ļjonnan kiki√°ltott kalif√°tus) egy √©ves √©vfordul√≥j√°r√≥l √≠rn√©k. J√ļlius 1-je sokak sz√°m√°ra f√©lelmetesnek hatott. Att√≥l f√©ltek, hogy ezen alkomb√≥l robbani fog a f√©l vil√°g. T√∂bb okb√≥l sem gondoltam, hogy ilyen t√∂rt√©nni fog. Az iszl√°m vil√°gban nem fognak sz√ľlet√©snapot √ľnnepelni, legal√°bbis a konzervat√≠v muszlim biztos ker√ľli ezt (Mohamed sz√ľlet√©snapja m√°s dolog.)

Ellenben ezzel kapcsolatban figyeltem fel a K√ČPM√ĀS j√ļniusi sz√°m√°ra, abban egy cikkre. N√©pszerŇĪ gondolat m√°r muszlim orsz√°gokban is, de a nyugati politikai szeml√©let sem k√ľl√∂nb ettŇĎl nagyon, hogy a mai iszl√°mmal kapcsolatba hozhat√≥ terrorizmust a keresztes h√°bor√ļkkal k√∂ss√©k √∂ssze.

Azon t√ļl, hogy keresztes h√°bor√ļnak a mai h√°bor√ļkat nagyon nehezen lehetne nevezni, m√°s szempontok is arra utalnak, hogy ez a fajta gondolkod√°s t√©ves.

A K√ČPM√ĀS sorra veszi a t√©ved√©seket.

1. A kor√°bbi sz√°m a keresztes h√°bor√ļk val√≥s t√∂rt√©nelmi h√°tter√©vel foglalkozik. Ezt sajnos nem olvastam. √Ām a tov√°bbiak nagyon √©rdekesek. (R√©szletesen lsd. magazin)

2. HAMIS! A gazdagod√°s motiv√°lta a kereszteseket.
Valójában a legtöbben elszegényedtek miatta, és ezt tudták is.

3. HAMIS! Nem vall√°sos motiv√°ci√≥ja volt a h√°bor√ļknak
Ez mondjuk r√©szben igaz, de a cikk kifejti, hogy a korabeli ember nagyon is vall√°sos motiv√°ci√≥t (kiengesztelŇĎd√©st, bŇĪnb√°natot) l√°tott ebben a cselekedetben.

4. HAMIS! A keresztesek miatt utálnak minket (nyugatiakat) a muszlimok és miattuk van ma dzsihád.
B√°r a magazin nem √≠r a dzsih√°dr√≥l r√©szletesen, t√©ny, hogy a dzsih√°d propagand√°ban van ilyen h√°tt√©r, de ezt nem a mŇĪvelt muszlimok √°ll√≠tj√°k. AmirŇĎl viszont olvashatunk is nagyon √©rdekes. P√©ld√°ul Szaladin szem√©ly√©rŇĎl, akit ma hŇĎss√© ki√°lltottak ki, pedig a muszlim vil√°gban a k√∂zelm√ļltik alig ismert√©k nev√©t. Arr√≥l nem is sz√≥lva, hogy kurd sz√°rmaz√°s√ļ volt, amirŇĎl nem sz√≠vesen vesznek tudom√°st, hiszen a kurdok ma az ISIS legfŇĎbb ellens√©gei. √Črdemes ink√°bb Zengi, Baibars, vagy Nur al-Dinnek ut√°naolvasni.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.