EUFOR ügyek

Jól látszik, hogy az EUFOR boszniai missziója egyre inkább kizárólag politikai eszközökkel dolgozik, így lassacskán elegendőnek fog bizonyulni – a jelenlévőhöz képest – egy jóval kisebb katonai jelenlét fenntartása az országban.
A helyzet érdekes, hiszen a magyar kontingens tartaléka is a koszovóinak, ez utóbbi azonban NATO misszió.

Bár a fenti katonai ügy, tény azonban, hogy a lazább helyzet nagyobb szabadságot ad a katonák szabadidejének eltöltésére, beleértve azt, hogy civil ruhában, szolgálatvégzési idejük leteltése után “kvázituristaként” helyben – vélhetően az egész ország területén – tartózkodhatnak.

Az inzultusok egy másik kultúrában – mégha ez annyira kissé eltérő is mint Bosznia Hercegovinában – nem annyira ritka mint ahogy néha bekerülve a sajtóba gyanítanánk.

A legismertebb talán az idei nyáron történt eset, melyről a HVG számolt be. A legfrissebb pedig Bosznia északi részén történt egy szerbek lakta saját önálló tartományban. A beszámoló szerint osztrák katonák voltak az érintettek.

A nagy különbség a két eset között nyilvánvaló. Az első esetben a magyar katonák is többen voltak, sőt csak az egyik csoportban voltak hárman-öten, egy egész busznyi katonából. Míg az osztrákok (két fő) valószínűleg ittasan, megtámadtak két embert, addig a magyarok nem kezdtek magánakcióba, hanem tűrtek – és mondhatni -, igazi diplomáciai türelemmel jártak el. Innen nézve nem szégyelleni való, hanem kitüntetésre méltóak lettek volna.

A német írás szerint a dolognak helyben sokkal nagyobb visszhangja van mint felénk. Az ott élő emberek többsége úgy néz a békefenntartókra mint szabadítókra. Sokan tisztelegnek és integetnek nekik, amikor meglátják, őket egyenruhában. Persze ez kevésbé a szerbekre jellemző, akik Banja Lukában többségben vannak.

Felfigyeltem azonban néhány megjegyzésre is, amiben arra hivatkoznak, hogy az osztrákok legalább visszaütöttek, nem úgy mint a magyarok. Tény, hogy amíg a magyarok nem kapnak nagyobb elismerést, és/vagy ezen két katona nyilvános számonkérést tettükért, akkor az ehhez hasonló megjegyzések csak szaporodni fognak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.