Mit jelent nekünk magyaroknak, hogy egy tábori püspök lett a püspöki konferencia elnöke?

Az USA-ban is működik egy katolikus püspöki konferencia, ami a magyarhoz (MKPK) hasonló, de értelemszerűen létszámában és jelentőségében is nagyobb. Talán azok számára furcsán hangzik ez, akik szerint az USA inkább protestáns, ami már nem is teljesen igaz, de ha így is vesszük, akkor is egy nagy országról beszélünk, mind méretében, mind jelentőségében.

Eleve 7 bíboros, 28 érsek, 160 püspök (és 77 segédpüspök), illetve egy egyházmegyei kormányzó a tagja. Ha a nyugdíjasokat is beleveszem, akkor 430-an vannak. Nem is szóltunk akkor még, hogy (főleg a háborúk miatt) nagyon diverz ez a közeg: számos keleti rítus bázisaként szolgál immáron az USA.

November 12-én Timothy P. Broglio lett az USA püspöki konferenciájának elnöke. Broglio tábori érsekként több tábori püspök felett disponál, így hierarchikus méltósága kiemeli a világ katonai ordináriusa közül is. Abba is érdemes belegondolni, hogy közvetlen kapcsolatban van a Pentagonnal (lelkészei szolgálnak ott), nem is szólva az összes USA haderő- és fegyvernemeiről.

Hihetetlen információmennyiség gyújtópontja, és bár főleg humánjellegűek, azért jócskán van ebben haditechnika és más katonailag releváns információ is.

A kép alatti link egy írásra mutat a jezsuiták által működtetett magazinra, ahol az érsek írását olvashatjuk el.

Mit jelent ránk nézve mindez. Személyesen is találkozhattam az érsekkel, és az a benyomásom, hogy egy olyan ember került a konferencia élére, akiben egyszerre van öntudat, intellektus és ennek alázata is.

Nekünk magyaroknak érdemes tudni, hogy egyik püspökére Európa van bízva. Természetesen abban az értelemben, hogy itt is állomásoznak katonáik, akiknek lelkipásztori ellátása rá van bízva. Mi magyarok ráadásul most az USA számára kiemelt figyelmet élvezünk a szomszédban zajló fegyveres konfliktus okán.

Kérdés, hogy a transznacionális katolikus egyház vagy az egyház ilyen jellegét látó más entitások látnak-e ebben potenciált, vagy minden szépen megy úgy, hogy abból mi semmit nem látunk igazán.

https://www.americamagazine.org/faith/2022/12/07/archbishop-broglio-pope-francis-unity-244275

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.