Salman Rushdie és merénylője, és egy tanulmány

A médiában gyorsan végigsöpört a hír, miszerint az india születésű Salman Rushdie-ra New Yorkban, egy irodalmi fesztiválon egy késsel támadt rá merénylője Hadi Matar. Az írót késsel nyakon és gyomron szúrta, miközben az előadást tartott.

Ahogy egy sajtóbeszámoló összefoglalja: “Rushdie az 1981-ben megjelent Az éjfél gyermekei című művével vált nemzetközileg ismert íróvá, majd negyedik könyve, az 1988-as Sátáni versek után több mint 10 évig kellett bujkálnia, mivel a kötetet istenkáromlónak tekintették egyes muszlim vallási vezetők. Irán akkori vallási vezetője, Homeini 1989-ben mondta ki a fatvát, és 3 millió dolláros vérdíjat is kitűzött az íróra. Ugyan az iráni kormányok azóta többször is elhatárolódtak az egykori ajatollah rendelkezésétől, a fatva hatályban maradt, sőt, egy vezető iráni vallási szervezet további 500 ezer dollárral meg is toldotta a vérdíjat 2012-ben. Rushdie a fatva után közel egy évtizedig bujkált, és rendőri védelem alatt élt.” forrás: 444

Forradalmi Gárda

Matarról egyelőre annyit tudni (felderítve a közösségi médiás jelenlétét), hogy szimpatizál a  Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) szervezettel, ami az iráni hadsereg ideológiai szárnya, melynek célja megvédeni Irán iszlám világát. A magyarul Forradalmi Gárdaként ismert szervezet az ajatollah irányítása alá tartozott (kissé átalakult azóta a szervezet), lényege az volt, hogy az 1979-es iráni forradalomhoz hű fegyveres intézményt hozzanak létre, ami a korábbi hadseregtől függetlenül létezzen.

Ennek kapcsán aktuális az egyik nemrég megjelent tanulmányom a migráció, a vallás és a terrorcselekmények kapcsán, amit a Fórum alatt lehet megtalálni. Jó olvasást hozzá, különösen az aktuális események összefüggéseiben.

Ugrás a kiadványhoz >>>

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.