Japán merénylő és a vallási háttér

A hírekben már lecsengett Abe Sindzó (volt) japán miniszterelnök meggyilkolása. Az elkövető a 41 éves Yamagami Tetsuya. Bár könnyű átugrani (már ahol megjelent), hogy a merénylet eredetileg nem ellene, hanem az Egyesítő Egyház vezetője ellen történt volna, valójában nemcsak a vallási érdeklődésű, hanem mások számára is számos tanulságot tartalmazhat.

Abe Sindzo

Az Egyesítő Egyházzal (UC) először a 10-es évek elején egy ismerősben találkoztam, aki esetében az volt az izgalmas, hogy feleségét nem ő, hanem az egyháza vezetője választotta ki. Mivel a kapcsolatuk harmonikus volt (és ma is az) ezért ez a rész is érdekelni kezdett. Később az egyház vezetőjével való találkozásom során kiderült, hogy bár vannak kilépések az egyházból és kapcsolatok is szakadnak meg, ezen házasságok java része megmarad. Egyébként akkor úgy történt a pártalálás, hogy el kellett egy fényképet és leírást küldeni Moonnak Koreába és (elvileg ő maga) választotta ki és küldte vissza a másik nemű adatait, hogy kivel kell házasodjon. Ez lehetett adott országon belül, de az is előfordulhatott, hogy külföldi lett.

Az első találkozó után jutott eszembe, hogy erről az egyházról már két helyről is hallottam. Egyrészt a bulvárban, ahol a tömeges esküvőin csámcsogott a sajtó. A másik azonban Milingo érsek, aki olyan szoros kapcsolatba került katolikus papsága ellenére az egyesítő egyházzal, hogy végül elvette egy már említett tömeges esküvőn párját Maria Sungot. Filmbe illő történetek árán a Vatikán próbálta kimenteni Milingot, akiről azt tartja a történet, hogy elrabolták a vatikáni ügynökök és bezárták, hogy kijózanodjon. Akárhogy is történt Milingo csak részben lépett vissza, és hamarosan önmagától beálló kiközösítésbe esett, majd laicizálták. A további életéről nagyon nehéz találni információkat.

Az Egyesítő Egyház hosszabb elnevezése: Szentlélek Társasága a Világ Kereszténységének Egyesítéséért. Látszólag keresztény egyház valójában a szentháromságban nem hisznek, sem a Bibliát is inkább csak egy eszköznek tekintik, magasabb rendűnek tartják a Divine Principle (Az Isteni Alapelv) c. művet, amelyet az egyház alapítója Sun Myung Moon írt. Másfelől Jézus kereszthalálát (az iszlámhoz hasonlóan) bukásnak gondolják, és Moont tartották Jézus küldetése befejezőjének, az új Ádámnak. Moon élete amúgy bámulatos, sikeres üzletemberként nevéhez is köthető a The Washington Post, de számos más üzleti eredmény is, főként a kereskedelem és részesedés fegyvergyárakban, igaz adócsalás miatt el is ítélték.

A sok pénz segített Moonnak, hogy egy stabil, világméretű egyházat hozzon létre. A tagok azonban vékony pórázon vannak tartva a közösségben. Továbbképzéseken kell résztvegyenek és jelentős összeggel befizetői is a vallási közösségnek.

Dr. Moon és felesége

Hogy jön ehhez a merénylet? Úgy, hogy az UC világméretűvé vált, de főleg Koreában és Japánban lett nagyobb számú közössége. Utóbbiban 1970-ben jött létre az UC szervezete, és ennek fő támogatója Kishi Nobuszuke volt, aki Abe Sindzó volt miniszterelnök anyai nagyapja (volt), aki miniszteri feladatokat is ellátott az országban. A miniszterként is működő nagyapa a japán liberális párt egyik alapítója lett. Moon 2012-ben meghalt, felesége Han Hakcsa vette át az irányítást. A politikai összefonódások és a tagok szigorú rendben való tartása, beleértve a pénzügyi függést a szervezettől számos politikai-magánéletbeli konfliktusnak az alapja lett.

A merénylő egyik magyarázata az volt, hogy az UC édesanyja pénzét elvette, ezért akart bosszút állni. A feltételezések szerint édesanyja akkora összeget adományozott az UC-nak, hogy a család vagyona odaveszett.

Hogy valóban nincs politikai háttere a merényletnek?

A felszínen járva az állapítható meg, hogy egy munkanélküli fiatal még édesanyjától remélt anyagi biztonságát is elvesztette azáltal, hogy az UC-hoz került az összes megtakarított pénzük. A végső elkseredés idáig vezetett. Ne feledjük az Arab Tavasz kezdetét, Mohamed Bouazizi szerepét, aki példáján látszik, hogy a magánélet valójában egy politikai háló része, és tette politikai hullámok elindítója is lett.

Kicsit mélyebbre tekintve nem sok látszik, de nem lehet kizárni a lehetőséget a politikai motiváció kapcsán sem: egy eladósodott családból származó, munkanélküli fiatalra rábízni egy merényletet a legkézenfekvőbb. Könnyű elterelni a közvéleményt arról, hogy politikai érdekek húzodnak meg a merénylet mögött, és ezzel el lehet varrni a szálakat.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.