Iszlám közösség Magyarországon update.

Mostanában nincs időm elemzéseket írni, de gyors megosztásokat azért tenni fogok. Az egyik, hogy nemrég átadtak egy új magyarországi mecsetet.

A tiszalöki épület megvásárlását és felújítását a Sadakataşı Derneği támogatása tette lehetővé. A szervezet lényegében egy karitatív intézmény, nevét arról az oszlopról (jótékonysági vagy adomány kőről) kapta, amire hagyományosan adományokat helyeztek el a muszlimok. Az adakozó és aki elvette onnan az adományt nem tudhatott a másikról. Akinek ugyanis az a fontos, hogy látszódjon, hogy ő jótékony az “ríjá”, vagyis csak tetteti azt, hogy Allah miatt cselekszik.

Sadaka taşı (azaz az adománykő)

Az említett szervezet török székhelyű, de az egész világra szóló küldetéssel. (elsősorban muszlimokat megsegítve).

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Kemal Özdal a Sadakataşı vezetője, dr. Fedor Tibor a miniszterelnökségtől, Gömze Sándor Tiszalök polgármestere, Mehmet Karakoyun hodzsa, a Török Nagykövetség vallási attaséja.

A Bolek Zoltán által vezetett közösség különösen jó viszonyt ápol a törökökkel. Amikor Erdogan 2018-ban a Gül Baba türbéjének felújításakor Magyarországon járt nemcsak a kultúrák találkozása történt meg (ahol jelen volt Bolek Zoltán is), hanem az üzletnek is időt kerített Orbán Vitkor. Az egyik következmény a török-magyar Maarif Általános Iskola, amely alapítvány (Maarif) a gülenisták elleni kultúrháború egyik bázisa. Másfelől a katonai szférában is látszik a megállapodás, hiszen azóta Magyarország jelenleg több tucat, de végsősoron több száz Gidrán páncélozott járművet rendelt Törökországból.

A vallásdiplomácia tehát egyértelműen hatással van a politika és üzlet dimenzióira is. Ez alól pedig még egy épphogy 5000 fős Tiszalök sem kivétel. Miért pont Tiszalök? Ez nem Erdogan látogatása miatt van így. Bolek úr kötődése miatt. Igaz ebből komoly problémái is adódtak, ami aztán később enyhülni látszott.

Hogy Tiszalök egy kultúrkincse lesz magyar földnek, vagy a konfliktus magja majd az idő eldönti, viszont egy biztos a vallás nem jelentéktelen tényező.

képek forrása: Magyar Iszlám Közösség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.