Srí Lanka: a figyelmeztető jel?


Srí Lankán válságos állapot következett be. Az ország gazdasága mélyponton van: nincs elegendő olaj, az áramkimaradások rendszeresek, az emberek a megmaradt tömegközlekedéssel próbálnak eljutni dolgozni, ha egyáltalán lehetséges még. Ebből a válságból semmi nem volt érezhető az orosz–ukrán fegyveres konfliktus előtt. Számos elemző szerint azonban nem Srí Lanka az utolsó, hanem sokkal inkább az első, ahol a pandémia, a fegyveres konfliktusok és a gazdasági problémák rossz kezelése válságot idéznek elő.

Az ENSZ Globális Válságreagáló Csoportja szerint 107 országnak kell szembenéznie a pandémia és az orosz–ukrán fegyveres konfliktus miatt a következő kihívások közül legalább hárommal: 1. élelmiszerárak rohamos növekedése, 2. az üzemanyag rohamos emelkedése, 3. rendkívül nehéz általános gazdasági helyzet. Ez eleinte a Föld lakosságának ötödét, majd csaknem negyedét érinti majd. A leginkább érintett többek között Egyiptom (főleg a búza hiánya miatt), Tunézia, Libanon, Argentína, El Salvador, Peru, Ghána, Kenya, Dél-Afrikai Köztársaság, de még Törökország is, vagy éppen Srí Lanka.

Srí Lanka a tea és a minőségi fahéj hazája, és a théraváda buddhizmus egyik fellegvára is egyben. Az ország méretei hazánkéhoz hasonlóak, lakossága azonban a duplája. 20. századi történelme a délkelet-ázsiai országokéhoz hasonlóan a gyarmati múlt lerázásáról, majd az identitáskeresésről szólt, melynek eredményeképpen az ország először a szocialista jellegű berendezkedést választotta, majd egy vallási elemekkel dús harmadik utat jár be.

Srí Lanka politikáját az elmúlt évtizedekben elsősorban a Tamil Tigrisekkel (Tamil Ílam Felszabadító Tigrisei) való küzdelme határozta meg, majd 2009 óta a szingaléz többségű ország kormányzásának konszolidációja indult meg. A 2019-es választás a szingaléz–buddhista etnikum–vallás alapokra épülő Radzsapaksa család által fémjelzett politikai formációnak kedvezett. Család, hiszen a Radzsapaksa név legalább két évtizeden át meghatározó a szigeten, számos politikai pozíciót, miniszteri helyet a rokonság egy-egy tagja foglal el. Az egyik nagy válságot a 2019-es bombamerényletek okozták, melyet egy extremista, az Iszlám Állammal is kapcsolatban lévő csoport követett el, és amelynek célpontjai főként keresztények voltak.

A bombamerénylet kezelése és az iszlámellenesség fellángolása ugyan a buddhista–szingaléz irányba tolta el a politikai mérleget, egyben a turisták számát is jelentősen korlátozta, mely a szigetország jelentős bevételi forrása is egyben. Egy évvel később a COVID-19 járvány még nehezebb helyzetbe hozta a turizmus szektorát. 2018-ban 2,3 millió turista érkezett az országba, 2020-ban csupán 170 ezer.

2019-ben az Ázsiai Fejlesztési Bank már kimondta, hogy Srí Lanka kiadása túllépi a bevételeket, és hogy az import/export arányokkal is gond van. Lényegében tehát nem maradt valuta, az importcikkek kifizetésére. Számos befektetés nem térült meg, sőt többet üzembe sem helyeztek (pl. a Lótusz-torony, krikettstadionok vagy kikötők bővítése), miközben a korrupció is nagy méreteket öltött. Éppen 2019-ben azonban választások is voltak, ahol a jelöltek próbáltak egymás alá ígérni adók tekintetében. Gotabaja Razdsapaksa (a választási győzelme után) csökkenteni is kezdte az adókat. Ez azonban nem maradt következmények nélkül, a befektetők kerülni kezdték az országot, miközben a gazdasági minősítése is csökkenni kezdett. 2021. áprilisban az elnök betiltotta a műtrágyát az országban, azt állítva, hogy ez jót tesz az egészségnek. Valójában nem volt pénz megvásárolni azt, elfogyott a valutatartalék.

Alig van üzemanyag, valakinek már nem is jut, sokak órákig várnak néhány literért. A központi bank elrendelte az új pénznyomtatást a meglóduló infláció miatt. Az alapvető élelmiszernek számító rizs 93%-kal lett drágább. Az utcán mindennapi a tüntetés, a politikai hivatalt vállalók erőszaknak vannak kitéve, házaikat, autóikat rohamozzák, rendszeresek az áramkimaradások. Az orvosok szerint több ember fog meghalni a válság miatt, mint a COVID által.

Május 12-én nevezte ki Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i államfő testvére testvére (aki a polgárháború leverésekor elnöke is volt az országnak) helyére az új miniszterelnököt, a 73 éves Ranil Vikremeszinghét, aki korábban már öt alkalommal töltötte be a szigetország kormányfői tisztségét. Kinevezett kilenc új minisztert, pénzügyminisztert azonban nem, azt valószínűleg ő maga tölti majd be. Az állami légitársaság eladásából igyekszik az állam túlélni, enyhíteni az adósságot. A korábbi miniszterelnöknek – a mostani elnök testvére – menekülnie kellett a tüntetők elől, jelenleg a Trincomalee nevű településen van, a haditengerészet védelmében.

A kríziseknek nem csak vesztese van. Ahogy a tőzsdén, aki olcsón vesz és drágán tud később eladni, úgy az országok gazdasági krízisén is nyerhetnek olyan országok, akik befektetéseikkel jelen voltak, vagy most hirtelen megjelennek a csődközelbe jutott országokban. A térség kiemelkedő hitelezője és befektetője Kína. Srí Lanka esetében ezért India igyekszik elejét venni egy kialakuló Kína–irányú (még nagyobb) függőségnek. 2021 júniusában Banglades 200 millió dollár segélyt adott az országnak, majd 2022 februárjában 500 millió dollárt adott India, sőt májusban több tonna élelmiszert és gyógyszert is. Önmagában azonban ez is kevésnek bizonyul. Jelenleg a Nemzetközi Valutaalap segítségére vár az ország. Srí Lanka 2 milliárd dollárból gazdálkodik jelenleg, ami kevesebb, mint Budapest éves bevétele, miközben 22 millió embert kell ellátnia.

A válság politikai dimenziója jelentős. A tüntetések csak a tünet, mögötte számos felszültség húzódik meg, amit kezelni kell. A miniszterelnök lemondása mellett az elnök gondolt a Samagi Jana Balawegaya (Egyesült Népek Hatalma) elnevezésű legnagyobb ellenzéki pártra is. Bár az elnök őket is felkérte már egy egységkormányban való közös munkálkodásra, ők az elnök legmondásához kötötték a részvételt, ám erre nem hajlandó. A szigetország alkotmányának 21. és 22. pontja kapcsán is módosítási indítványt nyújtottak be. A cél az elnök hatalmának korlátozása. Ez legitim eszköz a krízis kezeléséhez, de egyben lehet az elnök hatalomban maradásáé is, ráadásul utóbbi módosítást rokona Wijeyadasa Rajapakse adta be

Az emberek előtt lebeg azonban számos történelmi és más országbeli példa is, amikor a gazdasági válság túlzó méreteket ölt. Így például erősödött a félelem egy katonai hatalomátvétel lehetősége miatt, azonban Kamal Gunaratne, a Védelmi Minisztérium vezető tisztségviselője hangsúlyozta, hogy nem lesz katonai hatalomátvétel. Gunaratne a korábbi polgárháború egyik hőse, aki ellen számos emberijogi vád született, de akit a szingaléz Radzsapaksa család védelmébe vett. Nem meglepő, ha sokan bizalmatlanok a kijelentése kapcsán.

A Radzsapaksa család hatalmának alapját nagy részben a buddhista szerzetesek támogatása adja. A gazdasági válság hatására azonban a szangha (a buddhista közösség) egy része máris ellene fordult. Ennek oka részben a buddhista közösség megosztottsága, másrészt – ahogy a válságok mindig –, a szegény réteget előbb éri el a válság érezhető hatása. Az is igaz azonban, hogy a vallási szervezetek nagy segítséget nyújtanak a krízis alatt részben a karitatív tevékenységük révén, másrészt azáltal, hogy kapaszkodót nyújtanak a nehéz időkben.

Május 15-én volt a Vészák ünnepe, Gautama Buddha születésének, megvilágosodásának és ún. parinirvánájának napja. A tüntetések miatt kijárási tilalmat rendeltek el a buddhista világ egyik legnagyobb ünnepén, amellyel ugyan az erőszakot és a kormány megdöntésének egyik eszközét talán kezelni tudták, azonban a buddhista közösség és hívek számára nagy csalódást is okoztak.

A buddhista szangha, mely az országban legmagasabb politikai szinten, miniszteriálisan van jelen, hat javaslatot nyújtott be az elnöknek, egyebek mellett egy tanácsadó testület felállítását, illetve egy fél évvel későbbi választás kiírását. Az elnök egyelőre nem reagált ezekre.

Srí Lanka a posztpandémiás idő lakmuszpapírja, különösen a gyenge gazdasággal rendelkezők számára. Sok múlik azon hogyan alakul az országban az elkövetkező hetekben és hónapokban a helyzet, különösen, ha sok más országban is hasonló helyzet alakul majd ki. A buddhista közösséggel való viszonya is, ami különösen a hasonló elveken működő országokat érinti majd, úgymint Törökország, Mianmar, vagy éppen Oroszország.

Az eredeti írás itt jelent meg. >>

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.