Russian Church in Hybrid War against Ukraine (könyvismertető)

Tetyana Derkatch Kijevben 2019-ben kiadott könyve most újra felkeltette sokak érdeklődését. A könyv nem könnyen elérhető. A könyv nem kíméletes. Azt vizsgálja, hogy a Moszkvához köthető ukrajnai ortodox egyháziak (papok és hívek) közül sokan az orosz érdeket képviselik és hol nyilvánosan, hol titkosan, konspiratívan alakítják az eseményeket.

A könyv éppen abban az évben jelent meg, amikor – a konstantinnápolyi pátriárka jóváhagyásával – levált a kijevi (ukrán) ortodox egyház Moszváról (azaz a Cirill pátriárka vezette Orosz Ortodox Egyházról).

Derkatch a kapcsolatok széles hálóját tárja fel a Kreml, az orosz külügyminisztérium, a moszkvai orosz ortodox patriarchátus, az „ukrán ortodox egyház” és különféle civil, katonai, politikai, üzleti és kormányzati szervezetek, valamint a A „Luhanszki Népköztársaság” és a „Donyecki Népköztársaság” néven ismert orosz és az ukrán Donbász területein.

Ír továbbá Bila Cerkva katonai iskolai kadéthálózatról, illetve Konsztantyin Malofejev orosz milliárdos kapcsolatairól, amiben külön érdekes a Heritage Foundation, a Freedom House és a World Council of Families csoportokhoz való kötődései.

Nagyon érdekes a fogalmak és szimbólumok körbeírása is:  Romanov-kultuszról, a Pochayiv szerzetesi közösség ideológiájáról és a „tituszkij” kifejezésről is ír. Továbbá a „fekete százak” vagy „vatnik” kifejezésekből. Nem is szólva a „kozákok” kifejezésről, ami az ukránoknak a szabadság és pozitív képzettársításokkal, az oroszoknak negatív konnotációval jár.

A könyv egy tipológiai rémálom, fordításán is látszik, hogy nem kifinomult, talán a betűméret az egyetlen elfogadható benne. Rengteg QR kóddal operál, ami tisztázza ugyan a szöveget, de néha jobb lenne látni legalább az URL elejét, hogy mire is fog vinni az a kód.

Ellenben tartalmas könyv, és bár elfogulatlansággal nem vádolható, jelenleg jobb tartalmas és elfogult írásokból téjékozódni (mindkét fél irányából), semmint nyugati írók okfejtéseibe fulladni. Ilyen szempontból üdítő újra elővenni (vagy beszerezni) ezt a könyvet és olyanokat amit az orosz fél írt, és a közelmúlt fényéből átgondolni, hogy mi is történik ma a szomszédban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.