Migráció Ukrajnából és a vallási kapcsolódási hírek (folyamatosan frissítve…)

Miközben a háborús hírek ellepik a híreket, és a gyors pánik szokásos hangulata uralkodik a háttérben a józan hangok suttogják az reális és közvetlen kihívást: a migrációt.

Közben beindultak a vallási vonatkozású reakciók is a háborúról. Amennyiben találok újakat, frissítem ezt az oldalt, mindegy milyen oldalról vagy nézőpontból fogalmazta is meg valaki:

Paul Gavrilyuk, a Magyarországon is jól ismert ukrán ortodox teológus február 24-én „1938 és 2022” címmel megjelent írása:

Putyin gyakran hivatkozik arra a képzeletbeli körülményre, hogy az orosz anyanyelvűeket elnyomják Ukrajnában: ezzel támasztja alá 2014-ben és most, 2022-ben indított támadását.
Én oroszul jól beszélő ukrán vagyok. Személyes tapasztalatomból tudom, hogy Putyin állítása nem igaz. Ukrajna kétnyelvű ország, ahol az orosz majdnem annyira elterjedt, mint az ukrán. Az orosz anyanyelvűeket több jog illeti meg Ukrajnában, mint az ukrán anyanyelvűeket Oroszországban. A II. világháborúban Ukrajna, Belarusz és Lengyelország voltak azok a „véres területek”, ahol lakosságarányosan a legtöbben vesztették életüket. Ha Putyin továbbvonul Kijev felé, nem lesz elég azt hangsúlyozni, hogy a NATO csak a szövetségeseit védi meg. 1938-ban senki nem látta előre, hogy Ausztria annektálása és Csehszlovákia megszállása 75-80 millió ember életét követelő háborúhoz fog vezetni. Hasonlóképpen a Krím annektálása és Kelet-Ukrajna megszállása is a század legnagyobb geopolitikai katasztrófájához vezethet. Tanul-e majd a világ a II. világháborúból, és meg tudja-e akadályozni ezt a katasztrófát?

Február 22-én Szvjatoszlav Sevcsuk kijev-halicsi görögkatolikus nagyérsek üzenetben fordult az ukrán néphez és minden jóakaratú emberhez.

„Az ukrán állampolgárok személyes felelősségének és szent kötelességének tartjuk ma, hogy megvédjük szülőföldünket, emlékezetünket és reményünket, az Istentől kapott létezésünkhöz való jogunkat. Természet adta jogunk és állampolgári kötelességünk megvédeni a hazánkat” – fogalmazott Szvjatoszlav Sevcsuk, az ukrán görögkatolikus egyház vezetője üzenetében, amelynek címzettjei „az ukrán nép gyermekei Ukrajnában és a megszállt területeken, és minden jóakaratú ember”. „Az önkényesen kikiáltott donyecki és luhanszki népköztársaságok függetlenségének és szuverenitásának elismerése az Oroszországi Föderáció elnöke részéről kihívást és veszélyt jelent az egész nemzetközi közösségre és a nemzetközi jogra, amelynek köszönhetően a nemzetek és az államaik ma együtt tudnak élni és közösen cselekedni. Súlyos károkat okozott ez az államok közötti kapcsolatok rendszerében, amely kapcsolatok létrejöttének célja a béke és egy igazságos társadalom, a jogállam, a felelős kormányzás, az emberi lény, annak élete és természetes jogainak biztosítása. Ma az egész emberiséget fenyegeti a veszély, hogy az erősebb joga érvényesül mindenki felett, figyelmen kívül hagyva a törvény erejét. Döntésével az Oroszországi Föderáció hatóságai egyoldalúan eltávolodtak attól a hosszú békefolyamattól, amelynek biztosítania kellene Ukrajna átmenetileg elfoglalt, az orosz haderő agresszióját elszenvedett területein az emberhez méltó élet feltételeinek visszaállítását”. „Most elérkezett a pillanat, hogy egyesítsük erőinket annak érdekében, hogy megvédjük függetlenségünket, az ukrán állam területi integritását és szuverenitását. Az egész emberiség kötelessége és felelőssége ma azon munkálkodni, hogy megelőzze a háborút és megvédje az igazságos békét.” Hozzáteszi: „Meg vagyunk győződve arról, hogy a világ nem tud előrehaladni és választ találni korunk kihívásaira úgy, hogy az erőt és az erőszakot választja, elhanyagolva az egyetemes értékeket és az evangéliumi igazságot. Kérünk minden jóakaratú embert, hogy ne fordítsa el tekintetét az ukrán nép szenvedéséről, amelyet az orosz katonai agresszió okoz. Olyan nép vagyunk, amely a békét szereti. És ezért képesek vagyunk megvédeni a békét, hűségesen harcolni érte. Ma imádságban fordulunk a világegyetem Teremtőjéhez, azzal a különleges kéréssel, hogy adjon bölcsességet azoknak, akiknek hatalmukban áll a társadalom számára döntéseket meghozni, akiknek a kezében van az emberiség sorsa. Kérjük a mennyei Atyát, hogy segítsen visszaállítani az igazságos békét az ukrán földön.” Az imádságban azok felé is fordul az érsek, akik ezekben az órákban Ukrajnát védik és akik „az önfeláldozó szeretet és népünk őszinte szolgálatának példái” forrás: >>

És egy újabb írás a nagyérsektől. Tovább >>

Az ukrán katolikus püspökök felhívása: Ajánljuk fel újra Ukrajnát Mária Szeplőtelen Szívének. A szöveg itt olvasható.

Stanisław Gądecki poznańi érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke február 14-én, Szent Cirill és Metód, Európa társvédőszentjei ünnepén levelet tett közzé, melyben arra buzdítja a lengyel, orosz és ukrán területen élő Krisztus-hívőket, hogy együtt imádkozzanak Istenhez a térség békéjéért. Tovább itt >>


Onufrij, Kijev és egész Ukrajna metropolitája, a Moszkvai Patriarkátushoz tartozó Ukrán Ortodox Egyház prímása nyílt levélben fordult a hívekhez és minden ukrán állampolgárhoz február 24-én, azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Tovább >>

Az Ukrajnában zajló megrendítő eseményekre reagálva arra hívom kedves Mindnyájukat, hogy segítsünk azoknak, akik ebben a rendkívüli helyzetben otthonaikat elhagyni kényszerülnek és Magyarországra menekülnek Kárpátaljáról, Ukrajnából. Tovább >>


Február 24-én Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája a hierarchákhoz, papsághoz, szerzetességhez és az Orosz Ortodox Egyház valamennyi hívéhez fordult. Tovább >>


Február 24-én Firenzéből, ahol a Földközi-tenger térsége, a béke határa című találkozó zajlik, Gintaras Grušas vilniusi érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke, a tanács képviseletében szívből jövő felhívást intézett Ukrajna békéjéért. Tovább >>


Ferenc pápa böjt- és imanapot hirdet március 2-ra Ukrajna békéjéért. Tovább >>


Bartholomew yesterday spoke with Epiphanius, metropolitan of the autocephalous Orthodox Church of Ukraine recognised by Constantinople. He called on the God of love and peace to enlighten Russian leaders to realise the tragic consequences of their decisions and actions, which might even trigger a world war. More >>


Pope Francis calls Ukrainian archbishop: ‘I will do everything I can’ to help. More >>


Statement on Situation in Ukraine by His Beatitude Patriarch of Jerusalem Theophilos III.

With heartfelt regard, we follow the distressing crisis in Ukraine in the last days and we stand deeply concerned for the human suffering of all our brothers and sisters in Christ.

The strongest power of the Christian is prayer. With other Christian leaders around the world, we therefore call upon all Christian people to join in prayer for our world and for the people of Ukraine. 

Here in Jerusalem, we raise our prayers in the place of the Crucifixion and Resurrection of our Lord Jesus Christ that God would grant wisdom and courage to all Leaders and parties concerned. May He enlighten their minds so that dialogue and unity would be sought, and lasting peace would prevail.
forrás >>


Appeal of the Holy Synod of the Ukrainian Orthodox Church.
Az Ukrán Ortodox Egyház Szent Zsinata nyilatkozata>>


Románia:
Bishop Antonie has called for solidarity with Ukrainian refugees and prayers for both sides involved in the ongoing conflict in Ukraine. He said the current wave of refugees is “an examination of our faith and love.”

Tovább>>


Oroszország:
On February 27, 2022, in his Primatial homily after the Liturgy at the Cathedral Church of Christ the Saviour, His Holiness Patriarch Kirill of Moscow and All Russia spoke about the events going on in Ukraine. In particular, he said:

https://www.pravmir.com/for-peace-and-unity-of-the-church/


The leader of the Ukrainian Greek Catholic Church said on Friday that the war risks creating an ecological disaster as well as a humanitarian catastrophe. (Mar 4)

Major Archbishop Sviatoslav Shevchuk


Cardinal Charles Maung Bo said on Friday that the “nightmare scenario” of a global nuclear holocaust was “becoming a possibility” following Russia’s invasion of Ukraine.

 Cardinal Bo, burmai bíboros

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.