Szombat – Texas – Zsinagóga – túszejtés vagy terror?

Nemrég lett vége a texasi túszejtő eseménynek, mely központjában egy agykutató áll.

Hadd kezdjem egy kicsit búlvárosan. Vajon amikor azt halljuk, hogy valaki agykutató, mi jut eszünkbe erről? Lehet kissé eltúlózzuk és csak a tudomány egy szűk területéhez ért, és nem biztos, hogy ért bármi máshoz is? Esetleg azért mert okos, lehet gonosz? Vagy csak nem tudjuk, hogy mi az igazság, és éppen hogy mi nem látjuk át a dolgokat?

Egyelőre ugyanis úgy néz ki, hogy a túszejtés Aafia Siddiquit (عافیہ صدیقی) miatt történt, aki pakisztáni származású (PhD végzettségű) agykutató volt, de az USA-ban tanult, ahol 2001-ben végzett a Brandeis Egyetemen. Urdu nyelvű, deobandi környezetből származott. A végzésének évszáma nem meglepő. Egyesek szerint ő is beépített ember volt, aki az Al-Kaida céljaiért volt az USA-ban. Egy biztos Khalid Sheikh Muhammad, a 2001 (9/11)-es merényletek kitervelője is kijelentette ezt róla. Másfelől nagyon sok kérdőjel van vele kapcsolatban. A bátyja houstoni építész lett. A nővére neurológus volt. Apjuk orvos, anyjuknak komoly politikai kapcsolata volt Pakisztánban. Sokak szerint bűnbakot csináltak belőle és ráaggadták a Lady Al-Káida nevet. Mindenesetre van ami ellene szól, és van, ami kérdőjeleket tesz a képletbe.

Egy része az, hogy a házasságuk egy pakisztáni származású orvossal erőszakosnak volt ismert (többen az egyetemről elmondták, hogy látszott a testén a verés.) Másfelől Aafia egyszer csak válni akart és Pakisztánba menni. Egy dokumentum szerint azért, mert paranojásan félni kezdett, hogy az USA-ban a muszlim gyerekeket abuzálják és kereszténységre kényszerítik. Pakisztánban megházasodott az előbb említett sejk unokaöccsével, de ezt Aafia családja máig tagadja.

Dr Aafia Siddiqui sustained 'minor injuries' in assault by fellow inmate in  US prison: FO - World - DAWN.COM
Aafia

Amerikában maradt férj szerint amerikai állami személyek rabolták el őt és kínozták meg. Egy későbbi kézzel írott levél és egy eset, ahol (2008-ban Ghazniban) FBI fogságba esve egy amerikai fegyvert megragadva Allah Akhbart kiálltva lövöldözni próbált (de végül kétszer meglötték, túlélte) ellene szól. Persze akik mellette állnak, azt mondják, hogy a kínzás és a kényszer már a pszichéjére is hatott és próbált csak menekülni, illetve azok mellé állni, akik nem bántják.

Az, hogy már eleve pszichés megrázkódtatás az oka cselekedeteinek vagy más nem fogjuk megtudni. Szigorúan tartott fogolynak számít és alig derül ki róla bármi is. 2010-től számított 86 év börtönre ítélték és a texasi Fort Worthben található Carswell Szövetségi Orvosi Központban tölti fogságát. Tárgyalása alatt annyira megverték, hogy tolókocsiban hallgatta az eseményeket. A hivatalos magyarázat szerint összeverekedett egy rabtársával.

Az, hogy a merénylő Aafia Siddiqui testvére volt-e és tényleg az volt a követelése, hogy engedjék el még nem bizonyított. Éppen ezért korai volt azt is állítani a hatóságok részéről, hogy nem a zsinagóga és nem a a hitközség ellen irányult a cselekmény. Egy biztos az iszlamisták számára nem csak a zsinagógák kiemelt célpontok, az online közvetítés is számot játszhatott abba, hogy a tette figyelmet kapjon. Az üzenet azonban kétségkívül zavaros.

Források és további részletek is
:
https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2014/08/28/lady-al-qaeda-the-american-educated-doctor-the-islamic-state-desperately-wants-freed/

https://apnews.com/article/afghanistan-texas-al-qaida-c2252466c290784620c3d5c0a46a5523

https://www.aljazeera.com/features/2015/7/16/the-silence-of-aafia-siddiqui

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.