Vallásközi párbeszéd Irak és Magyarország között

Szuromi professzor Irakban

Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem (premontrei szerzetesek használják ezt a rövidítést a nevük után) neve ismerős katolikus-tudományos körökben. Az állami egyházjog, a kánonjog és kodikológia kiemelkedő alakja nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is. Korábban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora volt.

Bár a nevéhez köthetően felmerült egyszer egy malőr, azt aligha lehet tagadni, hogy a tudományos életben kitűnő eredményeket tudott felmutatni. Aki hallotta előadását, még ha adott területen jártas is, mindig valami újszerű jutott.

A professzor iraki útja jelentősebbnek tűnik, mint amilyen körben olvasni lehet róla, ugyanakkor számos kérdés is felmerül. Vajon az iskola nevében volt Irakban? Az egyetem küldte vagy a Szentszék, a Magyar Katolikus Püspöki Kar, az Üldözött Keresztényekért… államtitkárság? Az idézett Magyar Kurir cikk egyes szám első személyben ír róla, vagyis, hogy ő szervezte, tartotta stb. Sok kérdés marad tehát ezzel a látogatással kapcsolatban.

A találkozó a henkariai vallásokért felelős államtitkár jelenlétében történt. A Kut Egyetemen létrehozták az Iszlám Keresztény Tanulmányok Központját és emellett tudományos szemináriumot is tartott Szuromi professzor.

Az alkalmon jelen voltak a henkari vallásokért felelős államtitkár és a Bozeman Peter Katolikus Egyetem elnöke, Dr. Talib Al-Musawi adjunktus, a Kut Egyetemi Kollégium igazgatótanácsának elnöke, Rachid Badiri professzor, Wasit tartomány második helyettes kormányzója, Dr. Abdul Zahra Al-Rubaie professzor, tudományos ügyekért felelős dékánhelyettes és adjunktus. Dr. Hassouni Al-Jader, közigazgatási ügyekért felelős dékánhelyettes és a Husseini-csoport képviselői, valamint számos egyetemi tanár, alkalmazott és hallgató. A szemináriumot Dr. Rahim Al-Gharbawi adjunktus, a főiskola igazgatótanácsának elnöke nyitotta meg, aki kifejtette a Közös Iszlám-Keresztény Tanulmányok Központjának szerepét, amely a vatikáni pápa iraki látogatásának következménye lesz-lett. Mindkét fél által végzett tudományos és kutatási tanulmányok létrehozása is a cél.

A találkozóról videó is készült (egy órás időtartamban!)
https://fb.watch/8krq428PhF/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.