Etiópia – tigré konfliktus

A Tigré (Tigray) régió egy önálló állam Etiopiában, ahol az azonos nevű etnikum él. Bár csak 6%-a a teljes népességnek, meghatározó szerepük van az országban. 1975-ben csoportjuk a Tigray People’s Liberation Front (TPLF) felkelt az ún. “Derg” (Fegyveres Erők, Rendőrség és Tartományi Hadsereg Irányító Bizottsága, ami egy kommunista katonai főtisztekből álló junta, amely 1974 és 1987 között irányította Etiópiát.) ellen.

1991-ben a TPLF be is biztosította magát a hatalomba, majd 2018-ban egy másik etnikum az omoro törzs adta a következő miniszterelnököt egy erős koalíciónak köszönhetően.

Közben a Tigré régióért folyt a harc Eritrea és Etiópia között, aminek a csúcsak 1998-2000 között volt, de hivatalosan csak 2018-ban lett vége. A következő évben az említett miniszterelnök Abij Ahmed Ali béke Nobel-díjat kapott.

Az ország vezetői lassan elkezdték ellehetetleníteni a tigré csoportokat, azok vezetőit. Ennek egyik következménye lett egy regionális választás, melyet a pandémia miatt nem fogadott el a kormány. A különböző atrocitások és a vélt vagy valós elnyomás miatt összetűzésekre is sor került. Végül polgárháborús állapotok uralkodtak el.

2018 előtt számos vallási megszorítás történt az országban. 2001-től lépésenként a pünkösdi és evangelikál egyházakat lehetetlenítették el, például azzal, hogy a Bibliával kapcsolatos közösségeket, otthon végzett szertartásokat megtiltották. Ezután az eritreai ortodox egyház (ami a 90-es években etiópiai ortodox egyháztól különvált miafizia egyház) vezetőjét távolították el. A támadás azonban nem kímélte a katolikus egyházat, de még az iszlámot sem, például a korán iskolákat különböző okokra hivatkozva sorban zárták be.

Az identitás és a vallás összefonódása szétválaszthatatlanná teszi, az atrocitásokat és az erre való válaszul a bosszúkat. Ez alatt azt értem, hogy ha nem is vallásos tartalmú egy erőszakos cselekmény (ami lehet akár verbális is), mégis vallási jellegű lehet rá a reakció. Ennek egyik látványos megnyilvánulása az (épített) örökség elleni támadások. Ilyen például, hogy a TPFL-nek tulajdonított matarai Hawulti akszúmi örökség ledöntése és megrongálása.

Az országban a vallás erősödése figyelhető meg újabban. Mindegyiké. Ráadásul, ahogy az a világban egyfajta tendenciának is mutatkozik a politikával összefonódva. A régió nagy nyertesének (a növekedés szempontjából) az evangelikál egyházak látszanak. Ezek a közösségek nagy támogatásokat kapnak a nyugati országoktól. Ugyanakkor a közel-keleti fegyveres konfliktusok hatására számos ortodox egyház tette át székhelyét nyugati országokba, és távozott vele számos hívő is. Ezek tehetősebbei egyre több támogatást tudnak nyújtani az ortodox közösségek számára is.

Egy érdekes vonása továbbá a térségnek az ún. agazi (Agazian) mozgalom, amely ortodox keresztényeket tömörít. Etiópia ősi kapcsolata Izraellel és a zsidósággal az agazi mozgalomban is megnyilvánul, politikai formát öltve igyekeznek az iszlámmal szemben megfogalmazni céljaikat, demokratikus elveket hirdetni, jó kapcsolatot ápolni a zsidósággal.

Eritrea

Etiópia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.