Afgán civilek kimentése Nyugatra.

Minden Afganisztánban játszó amerikai játékfilm része, hogy egy helyi segíti az USA katonáit. A tolmácsok például tipikusan helyiek, bár nem minden esetben, van, amikor nem helyi volt, és nem csak tolmácsokról van szó. A helyiek előnye, hogy van helyismeretük is, és kapcsolati hálójuk stb.

Az amerikai kivonulás az országból új helyzetet teremt azoknak az afgánoknak, akik az amerikaiaknak dolgoztak. Most hogy a talibán visszafoglalja a területeket, ezek az emberek közellenségnek fognak számítani.

Nem szeretnék ízléstelen lenni, de nekem Coco Chanel jutott eszembe és az ún. vízszintes kollaboránsok. Nem a tartalom, hangsúlyozom, hanem a következmények miatt. A legkevesebb volt, hogy megalázzák a kollaboránsokat, de ennél sokkal szélsőségesebb következmények várhatók Afganisztánban. Linda Curtis szerint 22 katona kivégzése, akik megadták magukat a talibánnak, jól mutatja milyen is lesz egy ilyen következmény.

Nem csak tolmácsokról van szó. Azok, akik bármilyen formában az USA szolgálatában álltak folyamatosan legalább 2 éven át, azok igényelhetnek egy speciális vízumot az USA-ba, illetve az ún. “Afghan Special Immigrant Visa Program” (SIV) részesei lehetnek. A különféle munkakapcsolatban lévők igénylése 2 évig is eltarthat. Sokszor pedig maguk az afgánok sem jól igénylik, ami még hosszabb átfutást eredményezhet. Nyilvánvaló, hogy ez az idő túl sok ahhoz, hogy ne találkozzanak a tálibokkal. Ezért az USA kimenekíti őket egy átmeneti helyre, ahol biztonságban várhatják, hogy megkapják-e a vízumot.

18.000 afgán adta be SIV igényét, amiből 2.500-at már Fort Lee-be szállítják (Virginia, katonai bázis) a Operation Allies Refuge akció keretében. Itt 27.000 katona él, gyakorlatilag egy nagy katonai településről van szó. Később más területre is elszállásolhatják őket.

Volt már korábban ilyen program. A vietnámi háború során Guam szigetére menekítettek ki embereket. 1975-ben 130.000 embert menekítettek át. Most is elképzelhető, hogy sokakat ideiglenes helyre fognak szállítani. Ilyen helyek lehetnek, ahol nagyobb amerikai erő állomásozik és még néhány szempont, ami miatt főleg Görögország, Románia, Koszovó jöhet számításba.

UPDATE (07.31.):
Sok cikk született az írásom óta a témában, ezekből szemezgetve itt van még néhány olvasnivalónak:

https://honvedelem.hu/hirek/csehorszag-tamogatni-fogja-a-cseh-hadseregnek-segito-afganokat.html

https://telex.hu/kulfold/2021/07/26/afganisztan-nemetorszag-talib-deutsche-welle

http://www.taskandpurpose.com/news/us-army-soldier-afghan-interpreter-kabul/

https://m.hvg.hu/360/20210720_USA_afgan_szovetsegesek_kivonulas_afganisztan_talibok_iszlam_allam_joebiden

US To Evacuate Afghan Interpreters Ahead of Troop Withdrawal

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.