Brit katona, aki Helmandban töltött éveket, mint “kulturális tanácsadó”.

Wagner Péter ISAF és Görögország (arab) feliratú Panhard VBL mellett pózol.

Remélem nem haragszik meg Wagner Péter (wape), hogy lenyúltam egy fotóját (‘public’ fotó a fb-on), de pozitív módon érinteném személyét. Az egyik legrégebbi olvasója lehetek a blogjának. Nem feltétlenül osztozom a meglátásaiban, de munkabírása és számos útja a konfliktuszónákba kétségtelenül értékes forrást teremt számomra is.

Legutóbb erre a cikkre hívta fel a figyelmet facebook oldalán. Én is nagyon fontos meglátásnak tartom, ami ott olvasható.

A szakértő katona kiemeli, hogy bár a talibán valóban összetartó bizonyos szinten, például ott a Quetta Shura, illetve kapcsolata az ISI-vel (pakisztáni hírszerző szolgálat), ami egységessé teszi, ugyanakkor számos esetben egyedi (helyi, törzsi, akár személyes stb.) akciókról van szó és nem szervezetiről.

“Ezért lehet a tálib uralom annyiféle az országban. Ezért lehet, hogy az egyik faluban lemészárolják a magukat megadó különleges erőket, a másikban megvacsoráztatják, és ezért kell rendkívül óvatosan bánni minden médiában megjelenő hírrel.” 

“A faluban az egyik klán iskolát épít, ami nagyobb presztizst ad nekik a másik klán rovására. Ezért a másik klán azt hireszteli a tálib felsővezetésnek, hogy az iskolában a lányokból prostituáltakat képeznek, mire Pakisztánból oda küldenek egy tálib egységet, amelyik a kormány tulajdonában levő munakgépekkel (azokat ellopva) lerombolja a sulit. És a hab a tortán, a hírekben úgy jelenik meg, hogy a tálibok ellenzik a lány oktatást, ezért volt a rombolás.

A lényeg igazából nem új, egyáltalán nem az. Itt (lásd alul a videó) van például 1995-ből egy beszélgetés az iszlám és nyugat kapcsolatáról. Azóta sok minden változott, mégis ismerős minden amiről beszélgetnek (ráadásul jól ismert nevek ezen a szakterületen).

A lényeg, hogy az iszlám világ nem egy monolit valóság. Ráadásul azon belül is vannak alrendszerek és azon belül is, és így tovább. Ez az egyik – a szakértők számára jól ismert – oka, hogy nehezen lehet mit kezdeni az iszlámhoz köthető konfliktusokkal. Ráadásul éppen az előbbi gondolat következménye, hogy ezek sokszor nem is az iszlámhoz köthetők, vagy csak látszólag, esetleg utólag, ám ekkor részévé válik, végül teljes tehát a képzavar. Innen szép nyerni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.