Buddhista szerzetes -> katona

Mianmarban – ahogy arr√≥l t√∂bbsz√∂r is √≠rtam m√°r – a szerzetess√©g is r√©szese a megmozdul√°soknak. A h√°tter√©rŇĎl is √≠rtam m√°r ennek, itt most egy p√©ld√°t szeretn√©k mutatni. ¬†Kyaw Swar Htay, k√©sŇĎbbi szerzetesi nev√©n U Kaythara¬†kil√©pett a rendbŇĎl √©s katon√°nak √°llt √©s most Geoge Michael-nek h√≠vatja mag√°t.

Buddhist Monk Takes up Arms Against The Myanmar Junta

20 √©ves kor√°ban lett szerzetes az √©desanyja unszol√°s√°ra. Burm√°ban (√©rtsd Mianmar) tradicion√°lisan nagy becsben √°ll az, aki legal√°bb ideiglenesen bevonul szerzetesnek. A szeg√©ny csal√°dok m√°r 7 √©ves kora k√∂r√ľl elviszik a kolostorba a gyerekeket, elsŇĎsorban a meg√©lhet√©si gondok miatt. A felnŇĎt kor hat√°r√°ra √©rve viszont am√ļgy is szok√°s elvonulni. A t√∂bbs√©g nem, de egy r√©sz√ľk megmarad szerzetesnek.

Ennek f√©ny√©ben lehet meg√©rteni azt is, hogy ink√°bb sz√°munkra furcsa, hogy valaki otthagyja a rendet. Az viszont a semmilyen √©lŇĎl√©nynek √°rtani nem akar√≥ buddhist√°knak b√°rhol a vil√°gon furcsa lehet, hogyan tud valaki ilyen nagyot v√°ltani. AkirŇĎl sz√≥l ez a bejegyz√©s megeml√≠ti, hogy folyamatosan jelen volt a t√ľntet√©seken, de igaz√°n a ranguni k√ľlv√°rosban (Hlaing Tharyar v√°rosr√©szben) t√∂rt√©nt zavarg√°sok voltak a v√©gsŇĎ l√∂k√©s, mely alapj√°n a d√∂nt√©s√©t meghozta.

Az egyik forr√°s megsz√≥laltatta U Gambira-t, aki 2007-ben az √ļn. S√°fr√°nyos Forradalomban vezetŇĎ szerepet t√∂lt√∂tt be, mely√©rt el√≠t√©lt√©k √©s b√°r fokozatosan cs√∂kkent a b√∂rt√∂nben t√∂lt√∂tt √©veinek sz√°ma, √≠gy is elt√∂lt√∂tt n√©gy √©vet ott (kem√©ny fizikai munk√°ra is k√∂telezve), majd Ausztr√°li√°ban k√©rt mened√©kjogot. Politikai szerepl√©se miatt nem lehetett t√∂bb√© szerzetes sem.

U Gambira l√°tja az √°rnyoldal√°t annak, amikor valaki ilyen elsz√°nt.

A két forrás itt és ott olvasható.

V√©g√ľl egy kis √∂sszefoglal√≥ a mianmari szerzetesek ebb√©li t√©m√°ban val√≥ sz√©tszakad√°s√°r√≥l.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.