Mianmari katolikus templom megtámadása

A 2019-es Srí Lankai tavaszi bombamerényletet idézi fel bennünk a megrongált templom képe Mianmarban (Burmában).

A február elseje óta tartó zavargásokban számos erőszakos hír érkezett már, ezeket összefoglalni is sok lenne.

A mostani eset egy általános kérdést felvet. Mi lesz Mianmarral? Szíria (polgárháború olyan mértékben) vagy Afganisztán vagy Mianmar korábbi sorsa ismétlődik meg?

Sem Kínának, sem Thaiföldnek nem érdeke támogatni a destabilizációt a térségben. Sőt, még a drogból számottevő nyereséget termelők (beleértve a Tatmadawot is) is inkább a stabilizáció vagy a kis destabilizáció érdekeltjei.

Ennek fényében a National Unity Government (NUG) (az idegenben megalakult ellenzéki kormány) illetve annak katonai szárnya (vagy ha úgy nézzük – nem igazán létező – hadserege) a People Defense Force sem várhat támogatásra vagy sikerekre, sőt a különféle etnikai milíciák sem. Elképzelhető tehát, hogy alább fog hagyni a nyomás, de ez alapvetően a külföldi támogatáson múlik majd.

A korábbiak alapján ez a templom nem fog akkora nyilvánosságot kapni, mint a Srí Lankai (ahol politikai hasznot is húztak belőle). Pedig a NUG számára jó lehetőség, hogy felhívja a figyelmet magára és a konfliktusra. Vajon eszköz lesz arra, hogy segítséget kapjon kívülről az ellenzék, vagy holnapra eltűnik a hírekből? Vajon Charles Maung Bo, Mianmar bíborosa megszólal ez ügyben?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.