Szerb pátriárka látogatott el Koszovóba

Porfír a pejai patriarchátusban
Pec (Ipek), Porfirije pátriárka a történelmi pátriarkátus területén 2021.03.15-én

Igazából csak szláv nyelvű oldalakon jelent meg eddig, hogy Porfirije Koszovóba látogatott vasárnap estétől.

A látogatás politikai érzékenysége Koszovó nemzetközi helyzetéből adódik. A szerb ortodox egyház február 18-i óta megválasztott pátriárkája Szerbia elnökének “embere”,akik kiállnak amellett, hogy Koszovó Szerbia része. Tegyük hozzá, hogy voltak a mostani pátriárkánál szélsőségesebben gondolkodók is. Ráadásul Porfirije Óbecsén született, ahol sok a katolikus és sok a magyar. Mind a mai napig jó kapcsolatokat is ápol a katolikus közösséggel, beiktatásán Németh László SVD (Isteni Ige Társasága) nagybecskereki megyéspüspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke is részt vett.

Porfirije a beiktatásán Belgrádban, fotó: Oleg Ivanov

A koszovói látogatás részleteiről egyelőre nem tudni sokat. Annyi már biztos, hogy észak felől érkezett autóval és hogy a patriarkátus után a decan-i kolostort is meglátogatja. Várhatóan nem fog kimaradni a Gracanica esetleg a prizreni szent arkangyal kolostort. (koszovói emlékhelyek).

Egy biztos, Szerbia politikája egy dolog, és még attól is eltekintve, hogy az ortodox egyház nemzeti jellege miatt szoros kapcsolatban marad a politikával, szent helyeinek nagy része Koszovó területén fekszik. Pec a szerb ortodoxoknak olyan, mint Róma a katolikusoknak. Ugyanakkor ahogy Róma és Vatikán is sokak számára távol van, úgy Pec is az maradhat. A határokon átívelő szerb ortodoxiának ez sem új. A tömeges kivándorlás céljpontja ugyanis főként Ausztrália és német nyelvű területek voltak, majd számos más ország és kontinens. Így a világon megannyi egyházmegye (eparchia) jött létre, amely kifejezetten a szerb ortodox egyházhoz tartozik.

Egy biztos: a szerb ortodoxia egyelőre nem vesztett erejéből, és ezt Porfirije is tudja. Ahogy azt is sejtheti, hogy a kivándorolt másod- és harmadgeneráció új helyzet elé is állíthatja majd az egyházat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.