Először látogat a pápa Irakba

Ablaknyitás a szabad világra | Magyar Nemzet
Lengyel Ervin az iraki nunciatúrán

A Kossuth Rádió február 25-én 13:30-tól Lengyel Ervint hallhattuk, aki magyar papként, a Szentszék bagdadi nagykövetségén (nunciatúráján) szolgál diplomata beosztásban. Összefoglalta a pápalátogatás lényegét, miszerint a történelem első pápalátogatása lesz Irakban ezen a héten.

A hosszú út nem is a földrajzi, hanem a szervezésé, amely lehetővé teszi az e heti látogatást. A Szentatya március 5-8-a között Nedzsef, Ur, Erbíl, Moszul és Karakos érintésével tesz látogatást Irakban.  Utazásának logója és mottója: „Mindnyájan testvérek vagytok” (Mt 23,8).

A program a következő lesz:

Március 5. péntek

 1. A pápa Irak miniszterelnökével (Mustafa Al Kazemi) és (egyes források szerint) elnökével (Barham Salih) találkozik már a bagdadi reptéren, onnan az elnöki palotába mennek.
 2. A bagdadi “Szabadító Miasszonyunk” szír rítusú katolikus székesegyházban mond beszédet. (2010-ben egy szentmisén 50 embert öltek meg az ISIS emberei itt. Később is történtek merényletek a közelben.)

Március 6. szombat

 1. Nedzsef, Nasszirija és azon belül is az Ur-síkság felkeresése. (Az iraki légitársasággal!)
  – Nedzsefben felkeresi Alí al-Szísztání nagyajatollahot (akinek szintén befolyásos fia vezeti a titkárságát). (Ez a város Ali ibn Abi Talib imám temetkezési helye. Mohamed veje volt a Síiták első vezetője, kalifája “pápája”. A kalifátus kérdése ezért ezen a helyen különösen is hangsúlyos.)
  – Ur egy ősi város, ahol megtaláljuk az ősi zikkuratot. Ez a település hagyományosan Ábrahám szülőhelye. Ábrahám mindhárom világvallás közös őse, ezért a vallásközi párbeszéd alapját szimbolizálja. A zsidók felemelték a szavukat, hogy a küldöttségben nem lesznek jelen ezen az alkalmon. Kiderül, hogy így marad-e.
 2. Újra Bagdad, a Szent József káld katolikus székesegyházban misézik.

Március 7. vasárnap

 1. Erbil. (Ez a város az iraki kurdisztáni régió központja). Vallási vezetőkkel találkozik.
 2. Moszul. Az ISIS áldozatainak hozzátartozóiért imádkozik.
 3. Karakos (Bakhdida).  Szeplőtelen Fogantatás templomban imádkozik. Al-Tahira templomként is ismerik. Az ISIS felgyújtotta, azóta renoválták.
 4. Erbil. Franso Hariri stadionban szentmise.
 5. Bagdad.

Hétfőn visszautazás Rómába.

A program számos érdekességet rejt, de kiemelek néhányat. Az egyik Alí al-Szísztáni, aki Iránban született, jelenleg Irakban él, szava gyakorlatilag olyan a síiták között, mint a pápa szava a katolikusoknál. Sőt, Irakban talán még ennél is több, gyakorlatilag az ő hozzájárulása nélkül nem lehet senki kormányfő Irakban.

A másik érdekesség a zikkurat és az egyébként a pápa által nem látogatandó Ezékiel sírja, korábban zsinagóga, ma siíta mecset (Al Kifl településen). Erről itt részletesen nem írok, de ajánlom az alábbi kimerítő írást ezekről a helyekről zsidó szemszögből.

CNS grafika /Todd Habiger

Update

May be an image of 2 people and people standing
Ferenc pápa és Mustafa Al Kazemi iraki miniszterelnök mai találkozója március 5-én
May be an image of 1 person
Alí al-Szísztání nagyajatollah, a siíta iszlám “pápa” és a katolikus Ferenc pápa mai találkozója március 6-án
May be an image of 4 people and people standing
Ur városa, közös imádság.
May be an image of one or more people and outdoors
Katonák, akik az iraki utcán teljesítenek szolgálatot, Ferenc pápa látogatása közben. A katonán lévő kereszt önmagáért beszél.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.