Mianmar – Burma 1:0

Az elmúlt egy évben Mianmar és a térsége volt a publikációm témája, így egy kis elemzést én is írok napjaink eseményeiről a katonai hatalomátvételről Mianmarban.

Burma neve (Mianmar korábbi és az USA által – a junta elleni tiltakozásul – máig használt elnevezése) ma is az egzotikum és a távol-keleti varázslat egyik szinonimájaként élhet sokakban. A volt angol gyarmatról Orwell Burmai napok könyvében olvashatunk regényesen. A mai valóság azonban nemcsak a nemzetközi sajtó ingerküszöbét lépi át gyakran, hanem az ott élők békéjét is.

Mianmarban a hadsereg (Tatmadaw) 1962-ben és 1988-ban is átvette már egyszer a hatalmat. Két dolgot érdemes közelebbről megnézni. Az egyik a buddhizmus, a másik Kína.

Számos sajtóorgánum ír arról, hogy elnyomja a rezsim a kisebbséget, köztük a buddhistát is. Valójában a junta az oszd meg és uralkodj elv alapján egyes buddhista közösségeket támogat, másokat elnyom.

Nem igaz tehát, hogy a buddhistákat Nobel-díjas és de facto kormányfő Szu Kji támogatta a hadsereg meg elnyomta volna. Az egyik leghangosabb mianmari buddhista szerzetes Ashin Wirathu például nyomdafestéket nem tűrő módon jellemezte több nyilvános alkalommal is Szu Kjit.

Kína a befektetéseivel és katonai elképzeléseivel Mianmart fontos partnerként kezeli. Ne feledjük, hogy Mianmar Kína déli szomszédja, aki által (bár nem csak általa) kijuthat a Bengáli-öbölbe, onnan az Indiai-Óceánra. Ez utóbbi nélkülözhetetlen, hogy megfigyelés alatt tartsa Indiát, ami Trump alatt (és már a Biden adminisztráció első napjaiban is) folyamatos katonai szerződésekkel kerül közelebb az USA-hoz (és védi be magát így Kína ellen.)

Peking Srí Lankán megszerezte magának a hambantotai, mianmarban pedig a kyaukpyui kikitő feletti ellenőrzést. Ha ehhez hozzávesszük az Andamán szigeteket és a Pakisztánt, akkor máris zárult a félkör India körül.

Szu Kji nem volt rosszban a kínaiakkal (vele tárgyalt tavaly a kínai elnök (és a kínai elnök ment Mianmarba!). Az USA elismerte a Nobel-díjas kormányfőt, még a legutóbbi rohingyákat érintő ügyek kapcsán is. Igaz, Szu Kji személyesen adott magyarázatot a helyzetre, ami miatt a bíróság időt is adott az országnak. A számonkérés azonban csúszik részben a pandémia miatt, részben a katonai hatalomátvétel miatt. E miatt még az a forgatókönyv sem kizárható, hogy Szu Kji keze is benne van a látszólagos puccsban.

A legnagyobb gond azonban ősi eredetű: mindig lesznek szegények köztünk. Az “egyszerű emberek” Mianmarban általánosan elégtelen életszínvonalon élnek. Vajon ők nyernek vagy veszítenek ebben a nagy “játékban”? Ki adja nekik meg a remélt feltámadást? Egy biztos, aki időben feleszmél az migrációra kényszerül.

Még több rohingya indul Banglades felé és még több mianmari (más nemzetiségű) indul a környező országokba, főleg Thaiföldre és Nyugatra.

A rohingya kérdés a következő régi-új nagy probléma majd az országban!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.