Chile és az antifa

A médiatudomány és szűkebben a hírszerkesztés egyik alaptézise, hogy mindent a maga totalitásában kell bemutatni. Ha nem így történik ott joggal feltételezzük a szakmaiatlanságot vagy a tudatos ferdítést.

Chile 2020, november

A jelenleg a hírekben zajló chilei templomgyújtogatás is ilyen, felemás hírré nőtte ki magát. Mindenhol újdonságként hozzák, hogy az antifa templomot támadott meg. Ebből levonható a következtetés, hogy tényleg keresztényüldözés kezdődött, eddig ilyen nem volt. A hír első fele igaz, de az is, hogy tavaly novemberben is megtörtént.

Nem arról van szó tehát, hogy nincs keresztényellenesség, sem azt nem akarom sugallni, hogy ez normális. Másfelől ez nem dicsőség, sőt. Levágni egy francia ember fejét, vagy felgyújtani egy chilei templomot nem hasonlítható össze teljes mértékben, de egyben közös mindkettő: ezek nem megoldásai valaminek, hanem felszítói valami rosszabbnak. Ez sem nem az iszlám útja, sem nem a baloldali eszmék megvalósulásának eszköze. A szélsőséges baloldali (antifa) éppolyan, mint a szélsőséges iszlamizmus (amin nem egyenlő a fundamentalista vagy a radikális iszlámmal!). Éppen oda köp, ahonnan merít.

Chile problémája alapvetően gazdasági, a tavaly novemberi tüntetés is ezért tört ki, így az antifa lényegében ideológiai tőkét kovácsol magának, és a bűnözést próbálja legitimnek feltűntetni, mások szociális küzdelmén taposva.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.