Orosz-norvég kémügyek

A blog témáját is érintő, de alapjaiban attól eltérő ügy a kémkedés. Ennek ugyanis van vallásbiztonsági dimenziója is. Egyrészt a katolikus egyház kapcsán, amely a világ minden pontján jelen van (hivatalosan szinte minden országban). Másrészt más egyházak is sajátos helyzetük révén alkalmasak a kémkedés háttéréül szolgálni (akár az egyház tudta nélkül is, tegyük hozzá).

Napjainkban a háborúk és a környezeti változások (és még számos ok) miatt megindult népvándorlás velejárója, hogy a vallások is “vándorolni” kezdenek. Ma a legtöbb keleti keresztény egyház központja nyugaton, nem egy az USA-ban található.

A legtöbb esetben nemzetközi cégek, (többnyire) nyíltan a diplomáciai beosztás alatt futnak az ügynökök. Ahhoz, hogy később egy bejegyzésben kifejtsem ezt az irányt érdemes egy napjainkban zajlott esemény nyílt forrásból való megismerése. Az egyházzal kapcsolatos ügyek ugyanis sokkal összetettebbek és a nyílt forrásokban csak járatos szemmel lehet meglátni hasonlókat. Jelen bejegyzés tehát utalás lesz Frode Berg, Igeborg Lygren és Harsharn Singh Tathgar kapcsán napjaink egyik érdekes kémügyére. Egy nagyszerű és most ajánlott olvasmány található a témában itt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.