Ortodox és katolikus püspökök a tüntetők mellett

Egyházi vezetők a belarusz helyzetről.

Az alábbiakban a Vigilia c. folyóirat írását közlöm:

Image may contain: 1 person, beard and closeup

Az ukrán ortodox egyház vezetője, Epifanij metropolita támogatásáról biztosította a belarusz tüntetőket, és azt kérte az ország lakóitól, hogy „védelmezzék országuk demokratikus és független jövőjét”, tájékoztatott a RISU (Ukrán Vallási Információszolgálat).

„Az ukrán ortodox egyház nem lehet közömbös és nem lehet híján az együttérzésnek, amikor veszély fenyegeti a belarusz nép jövőjét, az állam függetlenségét, a polgárok szabadságát, biztonságát és életét”, nyilatkozott Epifanij metropolita, aki azt kérte Belarusz polgáraitól, hogy „álljanak ki országuk méltósága és szabadsága mellett”. Egyúttal a belarusz hatóságokhoz is azzal a kéréssel fordult, hogy azonnal vessenek véget az erőszaknak és engedjék szabadon a több ezer ártatlanul bebörtönzött tüntetőt. Az ukrán ortodox egyház prímása egyúttal bátorította a belaruszokat, hogy hozzák létre saját önálló (autokefál) ortodox egyházukat.

Reinhard Marx müncheni bíboros szolidaritását fejezte ki az autokrata belarusz rezsim ellen tüntető emberekkel. „A húsvét akkor válik érzékelhetővé, ha az emberek feleállnak és védelmükbe veszik az ember méltóságát, az élet méltóságát, a szabadság méltóságát – Fehér-Oroszországban is. A húsvét azt jelenti, hogy fellázadunk a halál ellen és a halál erői ellen, a gyűlölet, az erőszak és az igazságtalanság ellen”, fogalmazott a bíboros, aki azt is fontosnak tartotta, hogy az aktuális válságban mindenki őrizze meg a józanságát, és a társadalmi visszásságok ellen küzdő nép ne engedje ki kezéből az ország átalakításának igényét. „Az ilyen válsághelyzetekben az emberek joggal várják el, hogy a keresztények halhatóvá teszik Jézus hangját”, mondta Reinhard Marx.

Az ukrán görögkatolikus egyház szintén a belarusz tüntetők pártján van. „Az emberek a jogaikért és a szabadságukért harcolnak, s az akaratukért, a társadalmi igazságosságért és a méltóságukért állnak ki”, írta Tadeusz Kondrusiewicz érseknek, a fehérorosz püspöki konferencia elnökének címzett levelében Szvjatoszlav Sevcsuk görögkatolikus nagyérsek.

Update:

Az orosz ortodox egyház szinódusa felmentette a hivatalából a fehérorosz ortodox egyház vezetőjét, Pavel (Ponomarjov) minszki és zaszlavi metropolitát, akinek a helyére Veniamin (Tupeka) bariszavi és maringorszki püspököt nevezték ki 
https://444.hu/2020/08/25/levaltottak-a-feherorosz-ortodox-egyhaz-vezetojet-miutan-az-kerte-lukasenkat-hogy-fekezze-meg-a-hatosagi-eroszakot

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.