Batman, avagy Olof Palme 34 éve

Az Euronews nagyszerű összefoglalást írt, én csak rövid kiegészítést tennék hozzá.

Olof Palme (OP) Svédország miniszterelnöke volt két alkalommal a 70-es és a 80-as években is. Tipikus svéd volt annyiban, hogy liberális, angolul jól beszélő környezetben nőtt fel, majd az USA-ba ment tanulni. Lassan (részben a korszellem segítségével) szociáldemokrata lett. Ezt azonban úgy kell érteni, ahogy a svédeknél az extremistákat leszámítva mindent, vagyis a liberális felfogás szociális ágához húzott.

OP evangélikus volt, de az is úgy, ahogy a liberális Svédországban a legtöbben, vagyis papíron, legfeljebb “kulturálisan”. Amikor hasznos volt, vagy érdektelen, addig tagja volt, amikor politikailag nem volt hasznára neki, egyszerűen kilépett az egyházból.

Külpolitikája általában a szociális irányt támogatta (sőt, Fidel Castrot is), de annál élesebben ítélt el katonai beavatkozásokat, bármely oldalról történt is, így például a cseh intervenciót 1968-ban, vagy korábban a vietnámi bombázásokat.

A legjelentősebb ellenállása azonban, hogy támogatta az apartheid felszámolását célul kitűző Afrikai Nemzeti Kongresszust. Ezzel OP sokak, de főleg a dél-afrikai apartheidet támogatók szemében ellenség lett.

Mindmáig úgy tűnik, hogy ezen múlott az élete.

Miért a címben a Batman? Felmerült bennem, hogy OP és Batman szüleinek kapcsolata nem véletlen, talán az író (rendező) az ő történetéből merített?

Ez utóbbi nem, de talán a gyilkosságról több derül ki holnap, amikor (elvileg) Svédország lezárja az ügyet, és hivatalos bejelentést tesz. Az elemzések alapján azonban inkább várható, hogy végre pontot tesznek csak az ügy végére, így valószínűleg a nyomok alapján vonnak le egy végső következtetést, ami újat nem fog hozni.

UPDATE 2020.06.10.

Ügy lezárva:
https://www.wikiwand.com/en/Stig_Engstr%C3%B6m_(suspected_murderer)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.