Trump és a Biblia

Korábban írtam már Trump elnöki beavatásáról. A ceremónián volt egy pillanat, amire nem szokták felhívni a figyelmet, de éppen ezért írtam róla egy bejegyzést. Trump és környezete egyetlen alkalommal változott meg látványosan és vette figyelembe a mellette szóló vallást képviselőket. Ez pedig a katolikus fél imája volt. Kicsit utánajártam az okoknak, hiszen Trump nem katolikus. Az ökumenikus, tehát több lelkész által elmondott imák során valamiért nem volt annyi szem csukva mint a katolikus alatt. A jelentőségét és az okokat korábban már egy bejegyzésben kifejtettem. Bár ha valaki nem olvasta volna is érthetően megpróbálok írni az aktualitásokról:

1:35-től van Dolan érsek imája.

Most egy aktuális dologról írnék. Trump femelte a Bibliát egy protestáns keresztény templom előtt.

Donald Trump holding a Bible in front of a church

A reakciók vegyesek, de a negatív lett a hangos. James Martin jezsuita szerzetes, aki az USA-ban a legismertebb liberális szószóló (amit azt illeti még a mérsékelten liberálisok számára is szélsőséges módon) és az episzkopális egyház püspöke (amely temploma előtt állt Trump) Mariann Budde is elítélte a cselekményt.

A valóság az, hogy sok egyházi személy Trump védelmére kelt. Például Father V, vagy Frank Pavone, de találunk érveket politikai szempontból, itt egy kép, ami összefoglalja:

Image

Mindezt George Floyd halálával kötik össze. Valójában összetettebb a jelenség, amit a következő kép ír le:

Image

Trump június 2-án (ma, amikor a bejegyzés készült) meglátogatta II. János Pál szobrát is. Trump II. János Pál lengyelországi zarándoklatára emlékezett meg. (Erről ír Mitrovits Miklós) A másik alkalom, hogy aláírt egy olyan végrehajtási törvényt Trump, mely a vallásszabadság kiterjesztését segíti világszinten, többek között 50 millió dollárral, érintve az ún. Magnitsky-törvényt is. Ez utóbbi az a lista az USA-ban, melyet a külügy és a pénzügy felügyel, és amelyre olyan korrupcióval és emberi jogokkal megvádoltak kerülnek, akik ezek után nem léphetnek az USA területére.

Tegyük hozzá a Szent János templom (az ominózus Bibliát feltartó hely) tradicionálisan az a hely, ahol az elnökök elmondanak egy-egy imát. A hely így szimbolikus. A templomot a Folyd-féle ügyet követő tüntetések során lényegében meggyalázták, összefirkálták, benne tüzet gyújtottak, a rajta lévő amerikai lobogót összetépték.

Floyd esete történelmi lett és utólélete is valószínűsíthető az amerikai politikában, de látható, hogy a vallás megkerülhetetlen és erőteljes része az USA mindennapjainak, bárki bármilyen módon is gondolkodjon a világról.

UPDATE 2020.06.11.

Trump twitter bejegyzése és Vigano levele azt hiszem megerősíti korábbi írásomaimat, de mindenki döntse el maga.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.