Hackerek hulladékparadicsoma

Old monitors are used to build bridges.

Agbogbloshie nem egy k√∂nnyŇĪ sz√≥, √©s akinek van √©rz√©ke hamar r√°j√∂het, hogy Afrik√°ban j√°runk. Azt mondj√°k Afrik√°t megkost√≥lni az elarabosodott keleti Keny√°val, a d√©li eur√≥paibb D√©l-afrikai K√∂zt√°rsas√°ggal, √©s a nyugati Gh√°n√°val √©rdemes kezdeni, vagy ak√°r csak ennyit legal√°bb belŇĎle megismerni.

Aki kicsit is √©rz√©keny a k√∂rnyezetv√©delmre √©s szoci√°lisan is √©rz√©keny, az tudja, hogy a nyugati vil√°g k√©nyelm√©√©rt nagy √°rat kell fizessen egy r√©teg. Nem vagyok szak√©rtŇĎ ezen a ter√ľleten, ez√©rt nem tudom, hogy ennek mindenk√©ppen √≠gy kellene lennie, de l√°that√≥, hogy ez √≠gy mŇĪk√∂dik sz√°mos ter√ľleten. Agbogbloshie az √°rammal mŇĪk√∂dŇĎ k√ľty√ľk, fŇĎleg aut√≥k, tv-k, monitorok, sz√°m√≠t√°technikai eszk√∂z√∂k √©s a mai ember digit√°lis “kenyere” a mobiltelefonok szem√©tdombja.

A hullad√©k nagyr√©szt nyugatr√≥l √©rkezik. B√°r egyes tanulm√°nyok hangs√ļlyozz√°k, hogy afrikai eredetŇĪ a 85%-a, val√≥j√°ban az√©rt van ez √≠gy, mert a haszn√°lt (de m√©g mŇĪk√∂dŇĎ vagy szerelhetŇĎ, vagy √©rt√©kesebb alapanyag√ļ) e-eszk√∂z√∂k haszn√°latra, vagy legal√°bbis felhaszn√°l√°sra ker√ľlnek Afrik√°ban. Azt√°n ker√ľlnek Agbogbloshie-ba.

A k√∂rny√©ken 40 ezer ember √©l, 600 ezer tonna e-hardware szem√©t k√∂z√∂tt, mellett. A telep a International Central Gospel Church templom mellett helyezkedik el. Ez egy gh√°nai egyh√°z, erŇĎs leegyszerŇĪs√≠t√©ssel a gh√°nai Hit Gy√ľlekezete.

Mi k√∂ze van ehhez a hackereknek? Tal√°n nem is nehezen kital√°lhat√≥. B√°r a legt√∂bb esetben a r√©zre van sz√ľks√©ge a helyieknek, ez√©rt √©jjel-nappal √©getik a k√°beleket, vagyis a mŇĪanyagot (mely miatt a legt√∂bben r√°kban halnak meg 30 √©ves koruk elŇĎtt), de valaki m√©lyebbre √°s. Nem neh√©z belek√©pzelni, hogy a titkosszolg√°lat sz√°m√°ra sem utols√≥ szempont kutakodni itt, vagy legal√°bbis megfizetni azokat, akik kutatnak a szem√©tben. Sz√°mos eszk√∂z mint p√©ld√°ul telefon vagy HDD nem lett kor√°bban megfelelŇĎ m√≥don t√∂r√∂lve, √≠gy visszanyerhetŇĎk r√≥la az adatok.

Az elŇĎbb eml√≠tett egyh√°z vezetŇĎje Mensa Otabil. Sz√°mos alkalommal sz√≥lal fel a temploma melletti √°llapot miatt, amit szerinte ideje lenne z√∂ld√≠teni.

Galéria

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.