A Svájci Gárda új kapitánya

[korábbi bejegyzés (post) a Svájci Gárdáról >>]

A Svájci Gárda közleménye: Lorenz Keusch a Pápai Gárda új kapitánya
Szombaton tette közzé a Svájci Gárda a hírt, hogy Ferenc pápa 2020. február elsején Lorenz Keusch őrmestert kinevezte a Pápai Svájci Gárda kapitányává.

Húsz éve a Szentatya szolgálatában

Lorenz Keusch Svájcban született, a Zürich melletti Aargau kanton 3000 lelkes Boswil falujában, melynek lakói 70 százalékban római katolikus hívek. A svájci katolikus fiatalember éppen húsz éve, 2000 nyarán lépett a Pápai Svájci Gárda szolgálatába, mint „alabárdos közlegény”. 2003-ban nevezték ki tizedes helyettessé, majd 2007-ben tizedessé. Tizenegy év szolgálat elteltével őrmesterré léptették elő 2017 októberében, mígnem a mostani kapitányi kinevezéssel a Svájci Gárda „főhadiszállásának” (kaszárnyájának) és anyagi bázisának lett a felelőse. Régi magyar nyelvünk ezt a fontos tisztséget „szállásmesternek” nevezte.

Az Egyház szabadságának a védelmezői

A Svájci Gárda hivatalos honlapján a következőket írják magukról:
Miért éppen svájciak Rómában? 1291-ben született Svájc egy bátor és eltökélt népből a Négyerdő-tó melletti Grütli mezején. Történelme első éveiben pusztán csak katonáinak bátorsága tudta megőrizni függetlenségüket. Emlékezzünk csak az 1315-ös morgarteni csatára, vagy Arnold Winkelried hősiességére a sempachi csatában 1386-ban. Az Alpoknak ebben a térségében akkoriban nagy szegénység járta, így egy fiatal svájcinak csak két lehetősége volt: földműves maradt otthon, vagy idegen zsoldba állt katonának. Ám a helvét-svájci katonáknak nagy híre támadt az évek során, ezért II. Gyula pápa 1506-ban Rómába hívta őket. 1527-ben a „Sacco di Roma” során, amikor német és spanyol katonák kifosztották Rómát, a svájci katonák életük feláldozásával megvédelmezték a római pápát. A 187 fős seregünkből mindössze 42 élte túl a csatát, ám e véráldozat révén a pápa sértetlenül megmenekülhetett az Angyalvár falai között. Ezért a hősies tettért a svájci zsoldosok kiérdemelték a „Defensores Libertatis Ecclesiae”, az „Egyház szabadságának a védelmezői” címet és ekkor alapították meg a Pápai Svájci Gárdát. Attól a naptól kezdve – eltekintve egy rövid idejű megszakítástól – a gárdisták itt vannak Rómában, a Szentatya szolgálatában.

(
E sorok írója P. Vértesaljai László.
Magáról így ír: “obsitos törzsőrmester, aki kétszer is teljesített katonai szolgálatot Magyarországon: először Kalocsán 1972-73-ban egyetemi ezredben, majd 1976-1977-ben Lentiben teológusként az ottani büntetőezredben. „Egyedüli bűnöm az volt, hogy „elárultam a Népköztársaságot, mert katolikus papnak jelentkeztem”. Jelentem, azóta maradtam „alabárdos közlegény” az Úr katonái között. Vigyázz! Pihenj!)

forrás: Vatican News

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.