Nankingi mészárlás

Ma emlékeznek meg (főleg Kínában) az ún. nankingi mészárlásról. Kevesen hallottak erről, mert valamiért az oktatásunkban mindmáig nagy szürke folt kelet történelme. A II. világháború azonban nem a globális háború és kapcsolatrendszer kezdete, sokkal inkább csak eleme annak.

A világ egyik legnagyobb tömegmészárlása során 300 ezer embert öltek meg. (A japánok mindmáig 20 ezret ismernek el belőle.) A megmaradt kínai és japán beszámolók szerint a gyilkolás játékká fajult és nem is pusztán a halál számított, nem egy esetben a kivégzés módja is kegyetlen volt.

Képtalálat a következőre: „john rabe”

Ebben a bejegyzésben mégsem a mészárlásról írnék, hanem egy érdekes Schindler féle embermentőről John Rabe-ról. Érdemes elolvasni a wikipedia szócikkét róla, én csak itt széljegyzetet teszek majd vele kapcsolatban.

Mindmáig keveset tudunk azokról a tudósokról, akik náci kötődésük miatt az ismeret homályára lettek ítélve, ahogy Kína történelme is az Európai történelemoktatásban. Ráadásul csak a hírük van árnyékban, hiszen a szövetséges nagyhatalmak fel- és kihasználták tudásukat, sőt általában elmondható, hogy (a nyilvánosságig ugyan nem menően, de) nagy becsben is tartották őket.

Már önmagában egy filozófiai kérdés mennyire lehet különválasztani egy embert adott szempontok alapján. Ha valaki például nagyon jó orvos, de bankot rabol, akkor utóbbi tette miatt másképp kell tekinteni orvos mivoltára? Ráadásul, ha a bankrablást valami szörnyűbbre cseréljük, talán még több ember inogna meg, és egységben kezdené kezelni személyét. Mégis felmerül a kérdés, hogy valóban egy lezárt egészről van szó? A pálforduló szót Szent Páltól eredeztetjük, aki Saul volt. A keresztények hogyan tekintenek egy keresztényeket szisztematikusan üldözőről manapság? Ő ugyanis a kereszténység fundamentumának egyik legfontosabb szereplője lett az apostolok mellett.

2009-ben mondhatni megtört a jég. Egy filmet forgattak Rabe-ről, a trailer meg is tekinthető. Minél többet olvasok róla és megnézve a filmet, elmondható, hogy vannak emberek, akik (mint szinte mindenki) a történelem adott korának hatása alatt élnek, ahogy Rabe is, ugyanakkor belül mégis filantróp, szent, békeszerető vagy nevezzük akárhogy, de felül tud emelkedni az emberi gyűlöleten, és hőssé tud válni. Különösen lényeges lélektani elem, hogy ő mindezt adott esetben annak ellenére teszi, ami miatt megbélyegzik mind a mai napig.

Képtalálat a következőre: „john rabe”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.