Keresztényüldözés, konferencia

fotó: kdnp.hu

Második alkalommal szervez nemzetközi konferenciát az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárság november 26. és 28. között.

A közel-keleti egyházvezetők számoltak be helyzetükről, nehézségeikről. Korábban a régió egy ötöde keresztyén volt, mostanra az arányuk az elhúzódó fegyveres konfliktusok – a két öbölháború, Irak 2003-as megszállása, valamint a 2011 óta tartó szíriai polgárháború –, radikális csoportok terrorakciói, a gazdasági szankciók és a szélsőséges szegénység miatt öt százalék alá csökkent.

A konferenciát elnézve elmondható, hogy valódi szükségre igyekszik választ adni sok szervezet, beleértve a magyar (vagy akár az USA) kormányt is. Mindez azonban nem széles körű társadalmi háttér mentén, hanem ideológiai egysíkúságban, ami kérdésessé teszi, hogy hosszú távon mennyire fenntartható majd ez és mennyiben fognak átpolitizálódni keresztény fogalmak. A kereszténység alapvetően mindenki felé nyitott, tartalma és célja pedig kevésbé társadalmi mint inkább lelki. A következőkben ez sem maradhat el a dialógusból, különben szektariánus hatások mentén kiürülhet a keresztény üzenet az azt halló fülek számára.

A reformatus.hu elég jó beszámolót írt az alkalomról. Talán annyi kiegészítés, hogy voltak ún. “side-event”-ek, amelyek a témát többé-kevésbé érintve foglalkoztak kisebb körben ifjúság, jog stb. témákban. Előadói voltak például Bese Gergő atya, aki az ifjúságról és környezetvédelemről beszélt, illetve a jog témájában ifj. Lomnici Zoltán.

Képtalálatok a következőre: keresztényüldözés konferencia"

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.