Két ismert milicista halt meg Rojavában.

Göze Altunöz (Aynur Ada) és Yasin Aydın (İmran Fırtına) a Rojava konfliktus ismert nevei voltak. Mindketten az Egyesüllt Szabadság Erők (UFF) tagjai voltak. November 7-én életüket vesztették a harcok során. Mindketten törökök voltak, de a kurdok mellett harcoltak. Az UFF tipikusan az a milícia, ami külföldieket tömörít. Főleg törököket (a kurdok szempontjából, bár a kurdok esetében a külföld nehezen értelmezhető).

A feladataik, céljaik ezen a twitter oldalon figyelemmel követhető.

A budapesti tüntetés során jutott eszembe, hogy érdemes lenne írni róluk, illetve a konfliktusról. Ugyanakkor nagyon friss még és politikailag érzékeny téma.

A sèvres-i békeszerződés a török trianon volt 1920-ban, csak a törököknek megvolt a földrajzi lehetősége és katonai ereje, hogy ellenálljon a hatalmas területi veszteséggel járó döntésnek. Így nálunk az anyaországból szakadtak el a magyarok, a törökök esetében azonban az anyaországban maradtak a nem török kurdok.

Vallási szempontból a többségében muszlim kurdok sokfélék. Az ISIS-szel szemben való küzdelmük során azonban több ezren keresztelkedtek meg. Látszik, hogy a vallásosságot az épp aktuális politikai-társadalmi helyzet nagy mértékben befolyásolja. Mint ahogy a közvéleményre hatni próbál mindkét fél. A nők szerepe a kurdokkal egybefolyik, a törökök pedig a terrorizmust emlegetik. Ám olyan nüansznyi dolog is meggyfigyelhetők, mint most, hogy mikor használják fel a fenti vagy az elsó képet.

Image

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.