Medal of Honor, ma

Azt hiszem nyugodtan írhatom, hogy ma egy kis csemege jön. A szónak abban az értelmében, hogy nem gyakori esemény, ami érdekes lehet sokak számára.

A Medal of Honor az Amerikai Egyesüllt Államok legnagyobb rangú katonai kitüntetése, amelyet harcoló katona kaphat meg. Eddig 3525-öt osztottak ki, ami soknak tűnhet, de ez még nem von le az értékéből, főleg, ha azt nézzük, hogy a többi – ezt követő – kitüntetések már ennek sokszorosai.

Ma egy újabb katona kapta meg Donald Trumptól az USA Kongresszusa nevében ezt a kitüntetést Master Sergeant Matthew O. William (a két első szó egy magas altiszti rendfokozatot jelez.) [videó]

A videó elején Thomas Lynn Solhjem, katonalelkész mond egy imát. Ő egy Magyarországon nem ismert pünkösdi protestáns egyháznak a tagja.Nem utolsósorban vezérőrnagy, jóllehet az USA-ban a tábori lelkészek rendfokozata (bár nem jelképes, de) csak részben felel meg egy harcoló katonáéval. (ezt egy másik posztban majd kifejtem miért, bár mintha írtam volna már róla valamikor.) Idén május óta ő az USA tábori lelkészeinek “főnöke“.

A Medal of Honor amúgy “kongresszusinak” is neveztetik a nép által, ahogy az amerikai elnök is teszi a videón. Ez végülis hibás elnevezés, de látszik, hogy nem tudják elengedni ezt a jelzőt. Más szempontból nekünk magyaroknak is fontos lehet ez a kitüntetés, hiszen nyolc elismertről tudunk, aki magyar származású. A legismertebbek között megtalálható Számwald Gyula 1848-as honvéd főhadnagy, aki az amerikai polgárháborúban érdemelte ki, és az északiak hét magyar származású tábornokának egyike. Magyar származásúak és posztumusz elismertek a vietnámi háborúban elesett Rábel László, Molnár Ferenc Zoltán törzsőrmesterek és Leslie H. Sabó szakaszvezető.

Persze Trump kihasználta az alkalmat és Abu Bakr al-Bagdadi kiiktatásában (megölésében) részt vevő katonai vezetőket dicsérgetett. Egyrészről érthető, másrészről visszás, hogy róluk beszélünk, de most nem ezért jöttünk itt össze… de előnyére legyen mondva, hogy a kitüntetett családtagjainak a nevét fejből tolta.

A kitüntetést a Shok Valley-i csatáért kapta William ma, pontosabban az abban nyújtott kiemelkedően bátor cselekedetéért. A csatáról van egy kis NGC videó is, ami feldolgozta az eseményeket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.