Tarrant, a kezdet?

Breivik – Tarrant egy Baader – Meinhof fŇĎnix, modern k√∂nt√∂sben az internet adta lehetŇĎs√©gek alapj√°n globaliz√°ltan √©s egy picit m√°s ideol√≥gi√°val.

Ulrike Meinhof a RAF fŇĎideol√≥gusa volt. Gyermekkor√°ban (daganatos betegs√©gben) elvesztette sz√ľleit, de okos l√°ny lett, hiszen filoz√≥fi√°t, szociol√≥gi√°t, pedag√≥gi√°t, germanisztik√°t is tanult a marburgi egyetemen. Ismert mond√°sa “Egy g√©pkocsi felgy√ļjt√°sa bŇĪncselekm√©ny, Sz√°z g√©pkocsi felgy√ļ√ļjts√°a politikai tett.” Egyik ismert tette pedig a Springer postateheraut√≥k felgy√ļjt√°sa.

Andreas Baader apja elesett n√©met katona volt, anyja nevelte fel. ZŇĪr√∂s gyerekkora volt, aut√≥lop√°sokkal t√ľzdelve. FŇĎiskol√°ra j√°rt, de nem v√©gezte el.

Anders Behring Breivik (Fjotolf Hansen) anyja nevelte. ZŇĪr√∂s fiatalkora volt. A modern keresztesek ideol√≥gus√°nak tartotta mag√°t. T√∂bb, mint 1500 oldalon fejti ki ideol√≥gi√°j√°t. Osl√≥ban aut√≥ba rejtett bombarobbant√°ssal kezdte a terrorakci√≥j√°t.

Brenton Harrison Tarrant, apj√°t (daganatos betegs√©gben) elvesz√≠tette. Szem√©yi edzŇĎsk√∂d√∂tt, 74 oldalas ki√°ltv√°nya ismert. Aut√≥j√°ba rejtett bomb√°t v√©g√ľl nem siker√ľlt felrobbantania.

Mi az √∂sszef√ľgg√©s? Egy ideol√≥gia √©s a cselekv√©s. Sokan vall√°si, m√°sok politikai c√©lok (nacionalista, kommunista, stb.) alapj√°n hat√°rozz√°k meg ŇĎket √©s tett√ľk m√∂g√∂tti ind√≠t√©kaikat. Kronologikusan megfigyelve tett√ľk azonban elsŇĎsorban nem valami√©rt, hanem valami ellen fogalmaz√≥dott meg. A RAF elsŇĎ mer√©nyletei az 1967-es ir√°ni sah berlini l√°togat√°s√°val √©s a vietn√°mi h√°bor√ļ elleni tiltakoz√°sb√≥l bonatkoztak ki. Alapjuk teh√°t az adott politikai vezet√©s elleni fell√©p√©s volt. A Breivik-Tarrant f√©le keresztes ideol√≥gia m√∂g√∂tt l√°tsz√≥lag nincs egys√©ges szervezet. A Kinghts Templar f√©le csoportra (templomosok) Breivik √©s Tarrant is hivatkozik, de l√©t√ľk ink√°bb elvi, semmint szervezeti form√°t √∂lt√∂tt. Tarrant Ebba √Ökerlundra hivatkozik mint a legfontosabbak k√∂z√ľl val√≥kra tette elk√∂vet√©s√©nek motiv√°ci√≥jak√©nt. A 11 √©ves kisl√°ny egy √ľzb√©g (Daeshhez k√∂tŇĎdŇĎ) terrorista √°ldozata lett 2017-ben, amikor egy teheraut√≥ba rejtett bomba robbant Stockholmban. (A RAF eset√©ben Rudi Dutschke lett √°ldozati szimb√≥lum.) Tetteikben √©s a m√∂g√∂tte megh√ļz√≥d√≥ elgondol√°sban k√∂z√∂s, hogy a politikai vezet√©st alkalmatlannak tal√°lj√°k a feh√©r, eur√≥pai kult√ļra megv√©d√©s√©ben. Ez√©rt saj√°t kez√ľkbe is vett√©k ezt a v√©delmet, r√°ad√°sul √ļgy gondolt√°k, hogy ezen politikai erŇĎk nem is √©rdekeltek a v√©delemben, √≠gy az ellens√©get saj√°t (politikai, hatalmi) rendszer√ľkben v√©lt√©k felfedezni.

Tarrant √©s Breivik sz√°m√°ra a vil√°g m√°r j√≥val nyitottabb lett, mint a RAF tagok sz√°m√°ra. Turistak√©nt is k√∂nnyen juthattak el a vil√°g sz√°mos pontj√°ra, r√°ad√°sul a vil√°g k√©t legjobb gazdas√°gi k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt l√©vŇĎ orsz√°g√°ban √©lŇĎk√©nt az anyagi h√°tter√©t is meg tudt√°k teremteni annak, hogy utazzanak, fegyvereket szerezzenek. Mindezt a RAF idej√©ben csak szervezett keretek k√∂z√∂tt lehetett el√©rni.

A m√°sik a kommunik√°ci√≥. A szervezetts√©g fontos h√°tteret ad a kommunik√°ci√≥ megteremt√©s√©re, mely minden k√∂z√∂s akci√≥nak √©s az inform√°l√°snak alapja. Az internet terjed√©s√©vel az ideol√≥gia √©s sz√°mos m√°s adat, elk√©pzel√©s szabadon terjed √©s k√∂nnyen el√©rhetŇĎ.

Historia est magistra vitae. A t√∂rt√©nelem az √©let tan√≠t√≥mesetere, √©rdemes l√°tnunk, hogy a RAF, ami t√∂bb √©vtizedig N√©metorsz√°got retteg√©sben tartotta (√©s tal√°n mindm√°gi l√©tezik), eg√©szen hasonl√≥ m√≥don indult el mint a reakci√≥ az radikaliz√°l√≥d√≥ iszl√°mra, iszl√°m t√∂bbs√©gŇĪ migr√°ci√≥ra, √©s az ezekhez k√∂thetŇĎ terrorista akci√≥kra. A keresztes, vagy templomos ideol√≥gia egy “k√∂dszervezet”, megfoghatatlan szervezet n√©lk√ľli, amihez az internet adja a azt a komponenst, ami √°ltal a virtu√°liss√° v√°lt ideol√≥giai csoportjelleg akkor is kialakul, ha az form√°lisan nem is l√©tezik. R√°ad√°sul antagonisztikus p√°rja az al-Kaida hasonl√≥an megfoghatatlan k√ľl√∂n√∂sen a k√©sŇĎbbi szakasz√°ban, amikor m√°r szatellitszervezetk√©nt, szervezeti √©rtelemben k√≠v√ľl√°ll√≥ m√≥don csoportok, mint p√©ld√°ul a Boko-Haram.

B√°r az ausztr√°l hat√≥s√°gok mindent megtesznek (a norv√©gokhoz hasonl√≥an), hogy ne ker√ľlj√∂n ki t√∂bb eszme √©s ideol√≥gia a m√°r √≠gy is ikonikuss√° v√°lt eml√≠tett elk√∂vetkŇĎktŇĎl, a szellem a palackb√≥l kiszabadulhatott. Mivel tetteik l√°that√≥lag egy√©rtelmŇĪen reakci√≥ valamire, ez√©rt am√≠g ezen akci√≥ (vagyis cselekm√©nysorozat) fenn√°ll, addig ez √ľzemanyag is lesz annak az ideol√≥gi√°nak √©s “k√∂dszervezetnek”, mely a norv√©g, majd az √ļj-z√©landi terrorakci√≥k alapja is volt. Ahogy a RAF-ot nem a rendŇĎrs√©g, a katonas√°g, sem az elh√°r√≠t√°snak nem siker√ľlt felsz√°molnia, hanem a politikai v√°ltoz√°sok hozt√°k meg annak l√©nyegi megszŇĪn√©s√©t, √ļgy a keresztes-templomos ideol√≥gia terjed√©se v√°rhat√≥, √©s csak egy gy√∂keres politikai √°talakul√°s lenne k√©pes ezt a folyamatot meg√°ll√≠tani.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.