Cseh katonákat támadnak Afganisztánban

Tomáš Procházka, a hétfőn hősi halált halt katona

Az augusztusi három cseh katona halála Afganisztánban már megrázó volt, de ilyenbe belefut minden nemzet. Viszont a múlt héten olyan események történtek, amelyek árnyalják a képet. (Az Afganisztán keleti részén lévő Bagram támaszpont mellett egy korábbi, augusztus 5-én elkövetett öngyilkos robbanásos merényletben őrjáratban lévő három cseh katona vesztette életét, két afgán és egy amerikai katona pedig megsebesült.)

Múlt hét szerdán a Lidové Noviny című prágai napilap jelentette, hogy a cseh hadsereg különleges kommandója Afganisztánban megtalálta és megölte annak a helyi terrorista csoportnak az egyik tagját, aki részt vett a szövetséges NATO-katonák elleni, augusztus eleji robbanásos merénylet megszervezésében. Egy másik terroristát pedig a cseheknek sikerült őrizetbe venniük. A pontos dátum nem ismert, de nyilván augusztus 5 és e hét szerdája között.

Múlt hét csütörtökön öt cseh járőröző katona sebesült meg a Bagram támaszpont közelében, amikor harckocsijuk mellett robbanószerrel megrakott autó robbant fel.

E hét hétfőjén pedig egy cseh katona meghalt, kettő pedig megsebesült Afganisztánban, amikor a Herát (és google map > https://goo.gl/maps/FhNXyqNtRP62) tartományban lévő Sindand támaszponton egy afgán katona megtámadta a cseh hadsereg egyik Toyotáját, melyben Tomáš ült a kutyájával.

A Cseh CT24 csatorna szerint a katona nem a kommandósok morvaországi Prostejovban állomásozó 601. különleges katonai egység tagja volt. Ez azonban még erősen függő kérdés.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.