Beszélni a villanyoszlophoz

A Protest√°ns T√°bori P√ľsp√∂ks√©g t√°bori p√ľsp√∂ke besz√©lt a t√°bori lelk√©szi szolg√°latr√≥l. Tal√°l√≥ megfogalmaz√°s a “villanyoszlopot is meg tudja sz√≥l√≠tani” k√©pess√©ge a t√°bori lelk√©sznek, kifejezv√©n ezzel azt, hogy katon√°k k√∂r√©ben a lelk√©sznek nem csak olyan a dolga mint egy orvosnak, aki v√°rja, hogy j√∂jj√∂n a p√°ciens, hanem itt p√°sztori munka van, vagyis a lelk√©sznek kell az embereket megsz√≥l√≠tani.

A szöveg részletesen:

“A katon√°k k√∂z√∂tti szolg√°lat √©s a katonal√©t j√≥val t√∂bbrŇĎl sz√≥l, mint puszt√°n parancsok teljes√≠t√©s√©rŇĎl, vagy feszes, eleg√°ns egyenruha hord√°s√°r√≥l ‚Äď fogalmazott J√°kob J√°nos dand√°rt√°bornok. A t√°bori p√ľsp√∂k egyike annak a 12 szolg√°l√≥ lelk√©sznek, akik a hadseregben istentiszteleteket, √ľnnepi √©s √©vk√∂zi alkalmakat, biblia√≥r√°kat tartanak, keresztelnek, esketnek √©s temetnek ‚Äď ez ut√≥bbib√≥l van sajnos a legt√∂bb. A t√°bori lelk√©szi szolg√°lat 1994-ben indult √ļjra. A katon√°kkal val√≥ tal√°lkoz√°sra m√°r a kik√©pz√©s alatt lehetŇĎs√©g ny√≠lik: a lelk√©szek elŇĎad√°sokat, alkalmakat tartanak a honv√©deknek.

Itt nagyon fontos a figyelem megragad√°sa, hiszen nem mindegy, mit √©s kit l√°tnak a lelk√©szben a katon√°k, √©rezni√ľk kell, hogy ez az ember val√≥ban egy k√∂z√ľl√ľk. B√°r a lelk√©szek nem mindig ugyanazokat √©lik √°t, mint a katon√°k, Isten szeretet√©nek meg√©l√©se √©s az evang√©lium elfedezi a tapasztalati hi√°nyoss√°gokat. A legnagyobb feladat a lelkigondoz√°s, sok katon√°t kell megv√©deni a lelki sz√©tes√©stŇĎl, az √∂ngyilkoss√°gt√≥l, megfelelŇĎen kell kezelni az elrettentŇĎ l√°tv√°nyok, a hal√°l miatti f√©lelem okozta √©rz√©seket.

A lelk√©sznek k√©pess√© kell v√°lnia arra, hogy ak√°r ‚Äěa villanyoszlopot is meg tudja sz√≥l√≠tani‚ÄĚ ‚Äď azaz sz√≥ szerint mindenkihez tudjon sz√≥lni, val√≥ban meg tudja nyitni a katon√°kat. Erre a szolg√°latra megvan az ig√©ny a hadseregben, ahol a lelki megterhel√©st a 40-50 kilogrammos felszerel√©s cipel√©se csak fokozza. A katon√°k ŇĎszint√©k, ny√≠ltak, ugyanezt kell vel√ľk szemben is mutatni, nemcsak fizik√°lisan, hanem lelkileg is ‚Äěegy√ľtt kell k√ļszni-m√°szni vel√ľk‚ÄĚ. NagyszerŇĪ dolog tov√°bb√°, amikor valaki √∂tven√©vesen szeretne megtanulni im√°dkozni, katonak√©nt, ilyenkor nagyon √°ldott pillanatoknak lehet√ľnk tan√ļi ‚Äď vallotta meg J√°kob J√°nos.”

http://www.parokia.hu/v/raszedtel-uram/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.