Vietnámi hadvezér és politikus katolizált

Megkeresztelkedett a katolikus egyházban Vietnám korábbi tábornoka és miniszterelnöke

Trần Thiện Khiêm a vietnámi háború egyik vezető alakja volt. A hatvanas években több puccsban is részt vett. 1969-ben lett Vietnam miniszterelnöke, és egy hónappal Saigon eleste előttig a hivatalában is maradt. A megtérése kapcsán a vietnámi katolikus egyház örömét fejezte ki afelett, hogy a katolizálás iránt egyre növekszik az érdeklődés az ország értelmiségi rétegében és közismert szereplői között.

Az Asia News katolikus híroldal számolt be róla, hogy Trần Thiện Khiêm az Egyesült Államokban (Kaliforniában) a keresztség szentségében részesült a katolikus egyházban. A szertartás több évtizednyi szóbeszédnek vet véget, amely szerint a volt tábornok valójában már a vietnámi háború alatt is keresztény volt. A háborút Dél-Vietnám, amelynek Khiêm tábornoka volt, elveszítette.

Khiêm-et március 25-én, virágvasárnapon, a San José-i Szent Erzsébet templom plébánosa, Lê Trung Tướng keresztelte meg. Az idén 93 éves egykori tábornok a keresztségben Szent Pált választotta védőszentjéül.

Khiêm tábornok múltja korántsem makulátlan. Az országát lepusztító háború egyik meghatározó alakja volt. A hatvanas években több puccsban is részt vett. 1960 novemberében, Khiêm tábornok vietnám katolikus elnökét, Ngô Đình Diệm-et védte meg egy puccskísérlettől. Mindössze három évvel később azonban maga Khiêm tábornok is résztvevője volt az elnökkel szembeni puccsnak, amelyben az őt több kitüntetéssel is jutalmazó Diệm elnök az életét is vesztette.

Összeesküvések sorozata után Khiêm a Vietnámi Köztársaság miniszterelnöke lett 1969-ben, és egészen 1975 márciusáig, Saigon város eleste előtt egy hónapig hivatalban is maradt.

A cikk további része a Katolikus Válasz honlapon olvasható…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.