Abele Ferenc és a Hősök Napja

Hősök Napja. Az 1917-ben törvénybe foglalt ünnepet 1945-től nem tartották meg, majd 2001-ben ismét hivatalosan ünneppé nyilvánították. Az emléknap azoknak a névtelen hősöknek állít emléket, akik Szent István óta életüket áldozták a hazáért. Érdemes megemlíteni, hogy éppen május utolsó vasárnapja az USAban is egy tartalmában hasonló ünnepet takar az ún. Memorial Day-t. Nem találtam a kettő kapcsolatát, de úgy vélem összefügg (esetleg a megjegyzésben szívesen veszem, ha valaki tudja.)

Valójában 1917-ben került az elv törvénybe, de az ünnep gyakorlatát 1924-ben szövegezték meg. lsd. >> Valamiért elakadt az ünnep megvalósítása törvénybe foglalása többször is ugyanis korábban, így az őrnagy egy udvarhölgyön keresztül Zita királynéhoz fordult, aki IV. Károly feleségeként, mint jó feleség terelgette férjét, és meggyőzte az ügy fontosságáról. Így Tisza István és a Képviselőház által 1917-ben törvénybe foglalták az  ünnepet. A hosszú 1945 után bekövetkező szünetet követően 1989 májusában Szekszárdon tartottak hivatalos ünnepséget, majd a rendszerváltást követő első állami rendezvényre 1990. május 27-én került sor újra.

A gondolat, pontosabban annak megvalósításának kezdete egy  Abele Ferenc nevű tábornokhoz kötődik. Az életéről nem sokat találni részletekben, viszont érdekesnek találtam egyrészt, hogy fényképen is láthattam, másrészt a temetőben felkeresni a sírját. Szerencsére a sírját felújították és rendbe tették a környezetét. Budapesten hunyt el, a Farkasréti Temetőben nyugszik. Sírját a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság védetté nyilvánította (2004-ben), a sírhelyet felújították. Igazából nem is értem miért hanyagolnak el ilyen sírokat egy olyan temetőben, ahol olyan emberek nyugszanak, akiknek példája fontos, és jelentősek a hazánk számára. Még azt is merem írni akár olyanoké is kiérdemli a rendezett környezetet, akikről ma nem ezt gondoljuk már.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.