Német vallásosság, számokban, színekben, és bevándorlás

A Német Püspöki Konferencia (ami ugye egy adott nemzet legfőbb katolikus intézménye) honlapján a már júliusban kiadott, elsősorban katolikusokról számot vető statisztikát, kiszínezte, átrendezte, egyszóval látványossá és átláthatóvá tette. Akit érdekel a téma annak sok érdekességet tartalmaz a dokumentum, viszont van benne a blog témáját érintő egy-két adat, amit kiemelnék belőle. Tegyem hozzá nem kifejezetten a tábori lelkészi részre vagyok ráállva, mert az 50. oldalon foglalkozik vele néhány nagyon általános mondatban, és egyetlen (na jó, két) adatot emel ki: 77 tábori lelkészi hivatal működik az országban, ebből három külföldön (nyilván külszolgálatról van szó.)

 

Németországban 23 761 806 katolikus él. A több mint 80 milliós (kb. 82 millió) népességhez képest ez nem igazán soknak tűnik, viszont ha evangélikus (protestáns) országként tekintünk rá, akkor nem kevés. Sőt, 23,8 millió katolikus (ami 29%-a az ország lakosságának) mellett az országban 22,3 millió evangélikus él, ami jól mutatja, hogy az egyéb protestáns felekezettel együtt nevezhető ma már csak protestánsnak Németország. Katolikusok egyébként főleg délen és dél-nyugaton vannak nagyobb (50%-ot meghaladó, vagy nyugatabbra azt el nem érő, de azért több tízes számban), máshol, különösen észak-keleten csupán néhány százalékot érnek el. Mellesleg (bár nem lényegtelenként) 1,8 millió ortodox is él köztük.

Megdöbbentő volt olvasni, hogy a 82 milliós népességből 8,2 millióan nem német állampolgárságúak! Ez csaknem egy Magyarország! Közülük 3,5 millióan vallották magukat valamely keresztény felekezethez tartozónak.

Dr. Stefan Hesse érsek a migrációért felelős különleges megbízottja az ország püspöki konferenciájának. Mellette a szövegben olvashatjuk, hogy az országban a katolikus egyház már 110 millió eurót költött a bevándorlókra, illetve a velük kapcsolatos feladatokra. (ez 33 milliárd forint). 5.100 főállású és 100.000 önkéntes foglalkozik csak a katolikus egyházon belül a bevándorlókkal kapcsolatos feladatokkal. Ez azért megdöbbentő adat, mert pusztán 1.456 főállású foglalkozik (egyéb) karitász feladatokkal, és például 123 fő van egyenruhás (katona, rendőr, katasztrófavédelem) szolgálatában.

További jó böngészést, és sorok mögötti olvasást!

1 thought on “Német vallásosság, számokban, színekben, és bevándorlás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.